Een bewegingsprobleem van heup, knie, bekken of been?

Arthrodese zitting

Het probleem

Door verschillende oorzaken kan er een bewegingsprobleem ontstaan in de heup, de knie, het bekken of de benen. Wie hiermee te maken heeft, merkt dat zitten (en vaak ook opstaan) moeizaam gaat en niet comfortabel aanvoelt. Dit speelt onder meer in de volgende situaties:

  • Arthrose 
  • Een beenprothese
  • Gevolgen van een val of slijmbeursontsteking
  • Spasticiteit in de benen
  • Bekkenscheefstand

Een voorbeeld: door een bewegingsbeperking van de knie kan het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen onvoldoende gebogen worden. Voor dit been zou een lagere zithoogte gewenst zijn dan de zithoogte voor het gezonde been. Een gewone zitting kan hierop niet worden ingesteld. 

De oplossing

De artrodese zitting wordt vooral aanbevolen voor mensen met een beenamputatie (prothese) of een bewegingsbeperking van de heup of knie. Het verdeelde zitvlak kan aan beide zijden in hoogte versteld worden wanneer de beensteun uitgeschoven is (bereik ca. 8 cm). In combinatie met de onafhankelijke rugverstelling kan men eenvoudig de juiste rughoek bepalen. 

Bij het uitkomen van de beensteun, komt de zitting automatisch omhoog voor een goede ondersteuning van de benen. Met behulp van de rugleuningverstelling kan op elk moment de gewenste zithoek worden ingesteld. Voor elke zitdiepte wordt een speciaal zitvlak gemaakt. Het vaste (niet instelbare) gedeelte is altijd 12 cm, gemeten vanaf voorzijde rug. De beensteun is bij deze optie niet meer doorgestoffeerd maar met een tussenvoetenbankje uitgevoerd.

Het effect

Door de verschillende zithoogten van een ergonomische sta-op stoel met arthrodese zitting ontstaat minder druk op het been met de bewegingsbeperking. Hierdoor lukt het om langer comfortabel in een bepaalde positie te zitten, beter uit te rusten en zittend meer te doen; denk aan tv kijken, lezen of een gezellige avond met gasten.  

Naar accessoires overzicht

Start de video voor meer uitleg over de arthrodese zitting

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie