Gevolgen van verkeerd zitten

Verkeerd zitten kan tot allerlei lichamelijke klachten leiden.

Bij achterover hangen in een stoel of bank wordt de rug plaatselijk te veel belast. Dit komt doordat de natuurlijk S-vorm van de wervelkolom in die houding niet wordt ondersteund. Na een tijdje zitten kan dit leiden tot verschillende vervelende klachten, in mindere of meerdere mate.

U kunt daarbij denken aan rugklachten, spierpijn en last van de gewrichten, zenuw- of aderafknellingen, maar ook huid- en weefselirritatie, spijsverteringsproblemen en zelfs ademhalingsmoeilijkheden. Daarnaast maakt deze houding het lastig om uit het zitmeubel op te staan, wat het risico op vallen vergroot.

Het is dus erg belangrijk om aandacht te schenken aan een gezonde zithouding.

Rugklachten

Heel veel mensen kampen met rugklachten. Ongeveer 80% van de volwassenen heeft er weleens last van en 20% zelfs regelmatig.

Het verhelpen van rugpijn is niet gemakkelijk. Soms kan een fysiotherapeut of manueel therapeut ervoor zorgen dat de klachten verminderen. Maar wist u dat we als 'ruggebruiker' zelf ook heel wat kunnen doen? Door in actie te komen, zijn bepaalde klachten te verminderen en zelfs te voorkomen.  

Als u het gezond houden van uw rug belangrijk vindt, dan is het goed om eerst wat meer inzicht te krijgen in wat rugpijn  is en hoe het ontstaat.

Andere gevolgen van verkeerd zitten

Door (lekker) onderuit te zakken in stoel of bank wordt de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom niet optimaal ondersteund. Dit leidt tot langdurige plaatselijke overbelasting van de rug.

In eerste instantie geeft deze manier van zitten de spieren rust, door de korte ontspanning. Maar na een tijdje kan deze zithouding behoorlijke klachten opleveren. Problemen die zich kunnen voordoen zijn: spierpijn, last van de gewrichten, zenuw- en/of aderafknellingen, weefselirritatie, stoornissen in de ingewanden, ademhalingsmoeilijkheden, moeite met opstaan etc.

Het is dus heel belangrijk om aandacht te besteden aan een goede zithouding!

   

 

 

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie