Sta-op stoel vergoeding

 

Wanneer wordt een sta-op stoel vergoed?

Er is sprake van vergoeding door een zorgverzekeraar als het gaat om een ‘aan functiebeperking aangepaste stoel’ met een sta-op functie. Hier zijn strikte voorwaarden aan verbonden. In de praktijk houdt de vergoeding meestal in dat deze zorgstoel in bruikleen wordt verstrekt. De stoel blijft eigendom van de zorgverzekeraar.

Een aan functiebeperking aangepaste stoel zoals de Fitform 570 Vario wordt in bruikleen verstrekt als iemand een ernstig zitprobleem heeft. Voorbeelden hiervan zijn: 

  • balansproblemen;
  • ernstige scoliose;
  • spasticiteit;
  • bewegingsbeperking in heup en knie. 

Als u alleen moeite heeft met opstaan en gaan zitten, is een sta-op stoel op maat zeker een belangrijk hulpmiddel. Maar dit valt niet onder de voorwaarden voor vergoedingen door een zorgverzekeraar. De Fitform 570 Vario is veel méér dan een sta-op stoel en komt daarom wel in aanmerking voor vergoeding.

Wat wordt bedoeld met een ‘aan functiebeperking aangepaste stoel’? 

Het gaat hierbij om:

  • Stoelen met speciale aanpassingen waarbij de dealer of een derde bedrijf een individuele maatoplossing vervaardigt in schuim (en stoffering) t.b.v. specifieke vergroeiingen.
  • Stoelen met pelotten én speciale armleuningen (hemiplegie) voor extra ondersteuning of ter stabilisatie van het lichaam. 
  • Stoelen met arthrodese zitting voor mensen met heup- en/of knieproblemen.
  • Sommige zorgverzekeraars vergoeden daarnaast een stoel die uitgevoerd is met kuip- en/of kyphoserugleuning of eenwegzwenkbaar zijpand.


Een aan functiebeperking aangepaste stoel wordt doorgaans niet direct verstrekt wanneer het zitprobleem verholpen kan worden met behulp van een eigen fauteuil die ‘normale’ ergonomische mogelijkheden biedt, zoals: neksteun, hoofdsteun, beensteun, lendensteun, verstelbare rugleuning, voetsteun, verstelbare zitting, verstelbare armleuning en aanpassingen op het gebied van zithoogte, zitdiepte of zitbreedte. 

Voor vragen of meer informatie over onze zorgstoelen kunt u terecht op de zorg collectie pagina.

Aanvraag vergoeding sta-op stoel

Fitform kent één model sta-op stoel dat eventueel in aanmerking komt voor een wettelijke vergoedingsregeling: de Fitform 570 Vario.

Voor de aanvraag van een Fitform 570 Vario bij een zorgverzekeraar is een medische verklaring nodig van de huisarts, behandelend revalidatiearts of medisch specialist. Daarnaast dient een ergotherapeutisch verslag bijgevoegd te worden. Deze verklaring moet samen met het aanvraagformulier naar de zorgverzekeraar worden verzonden. De aanvraag wordt daar behandeld door de afdeling (hulp)middelen. Hier wordt aan de hand van de medische verklaring bekeken of de verzekerde voor de fauteuil in aanmerking komt. Indien nodig leggen zij de aanvraag voor aan de Technisch of Medisch Adviseur. Bij twijfel kan de zorgverzekeraar ervoor kiezen om een huisbezoek af te leggen. Deze huisbezoeken worden eventueel uitbesteed aan een adviesbureau of ergotherapeut(e). Ook kan een verzekeraar een gecontracteerde leverancier de indicatie laten stellen.

In de meeste situaties is een ergotherapeut nauw betrokken bij de aanvraagprocedure.

Hoe gaat het verder?

Na het indienen van de aanvraag krijgt u meestal binnen een aantal weken een schriftelijke reactie: 'in behandeling' óf een afwijzing. Als de aanvraag is goedgekeurd, kan er een passing van de aangepaste stoel worden uitgevoerd. De diverse zorgverzekeraars werken samen met leveranciers die zich hebben gespecialiseerd in revalidatie bij u in de buurt. Zij voeren dan ook de passing uit. Dit kan zijn bij een revalidatiebedrijf bij u in de buurt (of in de showroom van de leverancier) en in sommige gevallen is het ook mogelijk om de passing bij u thuis te laten plaatsvinden.

Na de passing wordt bekeken in hoeverre er een bestaand hulpmiddel op voorraad is, dat aan de benodigde criteria voldoet. Als dit niet het geval is, wordt er een nieuw hulpmiddel besteld. Deze bestelling wordt dan door de leverancier naar Wellco verzonden, waar een Fitform Vario volgens bestelling wordt gemaakt. De stoel wordt vervolgens bij de leverancier afgeleverd, die een eindcontrole uitvoert voordat de stoel bij u afgeleverd wordt.   

De aan functiebeperking aangepaste fauteuil is meestal een bruikleenverstrekking en blijft eigendom van de verzekeraar. De verzekerde moet akkoord gaan met de voorwaarden van levering en ondertekent hiervoor een zogenoemde bruikleenverklaring. Het hulpmiddel wordt opgehaald wanneer de verzekerde het niet meer nodig heeft. De verzekerde is verantwoordelijk voor het onderhoud van het hulpmiddel. In geval van service of reparatie moet hij of zij dus rechtstreeks contact opnemen met de leverancier.

Uit de collecties van Fitform komt alleen de Fitform 570 Vario in aanmerking voor eventuele vergoeding door uw zorgverzekeraar.

Wilt u meer weten over de sta-op stoel vergoeding?

Als u geïnteresseerd bent in een zorgstoel op maat, nodigen we u uit om kosteloos de brochure van onze Zorg collectie te bestellen. U kunt ook een brochure van onze Wellness of Gemak collectie aanvragen. Uiteraard bent u altijd van harte welkom bij een van onze deskundige Fitform-dealers.   

Voor uw gemak hebben wij een overzicht gemaakt van de verschillende zorgverzekeraars met informatie omtrent hoe zij een en ander in geregeld hebben.

Vergoedingen aangepaste stoel per zorgverzekeraar

Regeling Zorgverzekering m.b.t. aangepaste stoelen

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie