Vergoeding van 'aan functiebeperking aangepaste stoel'

Wanneer wordt een 'aan functiebeperking aangepaste stoel' vergoed? Hier zijn strikte voorwaarden aan verbonden, die per zorgverzekeraar zijn vermeld in het Reglement Hulpmiddelen van de zorgverzekeraar. Algemeen gelden de volgende uitgangspunten:

1.     Een speciaal aangepaste stoel valt alleen onder de vergoedingsregeling van de zorgverzekeraar als iemand een ernstig zitprobleem heeft, die niet kan worden gecompenseerd met een stoel die voldoet aan normale ergonomische eisen. 

Voorbeelden van functiebeperkingen waarbij dit aan de orde is, zijn: 

  • ernstige rompbalansproblemen
  • ernstige deformaties van de wervelkolom zoals scoliose of kyfose
  • spasticiteit
  • bewegingsbeperking in heup en knie

2.     Daarnaast moet de door de zorgverzekeraar te verstrekken aan functiebeperking aangepaste stoel altijd één of meer van de volgende functies of aan de functiebeperking gerelateerde aanpassingen hebben:

  • specifieke polstering
  • abductiebalk
  • arthrodese zitting 
  • pelottes voor zijwaartse steun

3.     Tenslotte is het belangrijk dat de functiebeperking niet uitsluitend wordt veroorzaakt door vetzucht, reuzen- of dwerggroei.

In de praktijk houdt de vergoeding van de zorgverzekeraar meestal in dat de aan functiebeperking aangepaste stoel in bruikleen wordt verstrekt. Deze blijft eigendom van de zorgverzekeraar of van de verstrekker namens de zorgverzekeraar.

Wanneer voldoet een stoel aan ‘normale’ ergonomische mogelijkheden?
Een neksteun, hoofdsteun, beensteun, lendensteun, verstelbare rugleuning, voetsteun, verstelbare zitting, verstelbare armleuning en aanpassingen op het gebied van zithoogte, zitdiepte of zitbreedte worden gezien als normale ergonomische eisen van een stoel. 

De Fitform 570 Vario zorgfauteuil wordt alleen verstrekt wanneer deze naast de bovengenoemde normale ergonomische eisen, ook is uitgevoerd met de hierboven genoemde functiebeperking gerelateerde aanpassingen. Daarmee wordt deze zorgfauteuil een zogenaamde ‘’aan functiebeperking aangepaste stoel’’.
Als het, gezien de medische situatie van de gebruiker, noodzakelijk is om de te verstrekken Fitform 570 Vario zorgfauteuil nog extra uit te rusten met andere aanpassingen, dan wordt dit doorgaans ook vergoed. Daarnaast beschikt de Fitform 570 Vario zorgfauteuil altijd over een sta-opfunctie.

Kortom, welke Fitform-fauteuils vallen wanneer onder de vergoedingsregeling? 

  • Een Fitform 570 Vario zorgfauteuil met speciale aanpassingen waarbij de dealer of een derde bedrijf een individuele maatoplossing vervaardigt in schuim (en stoffering) t.b.v. specifieke vergroeiingen.
  • Een Fitform 570 Vario zorgfauteuil met individueel instelbare zijwaartse pelotten (ILP of ILP Extra rugleuning) of speciale armleuningen (zoals een hemiplegie armlegger) voor extra ondersteuning of ter stabilisatie van het lichaam. 
  • Een Fitform 570 Vario zorgfauteuil met arthrodese zitting voor mensen met heup- en/of knieproblemen.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden daarnaast een Fitform 570 Vario zorgfauteuil die uitgevoerd is met kuip- en/of kyphoserugleuning of een zwenkbaar zijpand voor een rolstoeltransfer.

We helpen u graag verder!

 

  • Als u verder naar beneden scrollt, kunt u lezen hoe een vergoedingsaanvraag bij een zorgverzekeraar verloopt. 
  • Of bekijk eerst de video, die in het kort een aantal speciaal ontwikkelde zitoplossingen toont voor mensen met (ernstige) zitproblemen.
  • Op de pagina Opties & Accessoires staan de zitoplossingen verder uitgelegd, inclusief uitgebreidere video's.
  • Voor meer informatie over het aanbod zorgstoelen kunt u terecht op de zorg collectie pagina.

Vergoeding via de zorgverzekeraar

Voor de aanvraag van een aan functiebeperking aangepaste stoel bij een zorgverzekeraar is altijd een medische verklaring nodig. Afhankelijk van de zorgverzekeraar is dit een behandelend revalidatiearts, medisch specialist, huisarts of ergotherapeut die een dergelijke stoel voorschrijft. 

Daarnaast vragen sommige zorgverzekeraars om een ergotherapeutisch verslag waarin omschreven is welke functiebeperkingen de aanvrager bij het zitten ondervindt door zijn/haar medische situatie, en waarom dit niet gecompenseerd kan worden met een stoel die aan normale ergonomische eisen voldoet. 

Beide documenten worden verzonden naar de zorgverzekeraar of naar een hulpmiddelenleverancier die de aanvraag namens de zorgverzekeraar in behandeling mag nemen (de indicatiesteller). De zorgverzekeraar of de gemachtigde hulpmiddelenleverancier beoordeelt de aanvraag. Een huisbezoek is altijd onderdeel van deze indicatiestellingsprocedure. 

Hoe gaat het verder?

Na het indienen van de aanvraag bij de zorgverzekeraar krijgt u meestal binnen een aantal weken een schriftelijke reactie van de indicatiesteller. Hierin staat of u al dan niet in aanmerking komt voor een verstrekking. 

Bij een afwijzing kan het zinvol zijn om in overleg te treden met de indicatiesteller. Levert dit niets op, dan is het nog mogelijk om een bezwaar in te dienen bij de zorgverzekeraar.

Als de aanvraag is goedgekeurd wordt bekeken of er een bestaand hulpmiddel op voorraad is dat kan worden aangepast aan de benodigde eisen. Zo niet, dan wordt er een nieuw hulpmiddel besteld. De stoel wordt meestal in bruikleen verstrekt.

Wilt u meer weten over deze vergoeding?

Als u geïnteresseerd bent in een zorgstoel op maat, nodigen we u uit om kosteloos de brochure van onze Zorg collectie te bestellen. Uiteraard bent u altijd van harte welkom bij een van onze deskundige Fitform-dealers.   

Voor uw gemak hebben wij een overzicht gemaakt van de verschillende zorgverzekeraars met informatie omtrent hoe zij een en ander in geregeld hebben.

Vergoedingen aangepaste stoel per zorgverzekeraar
Regeling Zorgverzekering m.b.t. aangepaste stoelen

Vergoeding ’sta-op stoel’ via de gemeente

Komt u niet in aanmerking voor vergoeding via de zorgverzekeraar? Mogelijk kunt u dan bij uw gemeente een (gedeeltelijke) vergoeding aanvragen voor een sta-op stoel.

Elke gemeente heeft een regeling in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), onder meer bedoeld om de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van inwoners te vergroten. De Wmo wordt door gemeenten verschillend ingevuld.

Wij adviseren u daarom om bij uw gemeente te informeren naar de mogelijkheden.

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie