Vergoeding van 'aan functiebeperking aangepaste stoel'

Wanneer wordt een 'aan functiebeperking aangepaste stoel' vergoed? Hier zijn strikte voorwaarden aan verbonden.
Een speciaal aangepaste fauteuil zoals de Fitform 570 Vario valt alleen onder de vergoedingsregeling van de zorgverzekeraar als iemand een ernstig zitprobleem heeft. Voorbeelden hiervan zijn: 

 • balansproblemen;
 • ernstige scoliose;
 • spasticiteit;
 • bewegingsbeperking in heup en knie. 

Als u alleen moeite heeft met opstaan en gaan zitten, is een sta-op stoel op maat zeker een belangrijk hulpmiddel. Maar dit valt niet onder de voorwaarden voor vergoeding door een zorgverzekeraar. De Fitform 570 Vario is veel méér dan een sta-op stoel en komt daarom wel in aanmerking voor vergoeding.

Wat valt onder de vergoedingsregeling? 

 • Stoelen met speciale aanpassingen waarbij de dealer of een derde bedrijf een individuele maatoplossing vervaardigt in schuim (en stoffering) t.b.v. specifieke vergroeiingen.
 • Stoelen met pelotten én speciale armleuningen (hemiplegie) voor extra ondersteuning of ter stabilisatie van het lichaam. 
 • Stoelen met arthrodese zitting voor mensen met heup- en/of knieproblemen.
 • Sommige zorgverzekeraars vergoeden daarnaast een stoel die uitgevoerd is met kuip- en/of kyphoserugleuning of een zwenkbaar zijpand.

Wat valt niet onder de vergoedingsregeling?

Een aan functiebeperking aangepaste stoel wordt doorgaans niet direct verstrekt wanneer het zitprobleem verholpen kan worden met behulp van een fauteuil die ‘normale’ ergonomische mogelijkheden biedt, zoals: neksteun, hoofdsteun, beensteun, lendensteun, verstelbare rugleuning, voetsteun, verstelbare zitting, verstelbare armleuning en aanpassingen op het gebied van zithoogte, zitdiepte of zitbreedte. Ook de combinatie van een sta-op stoel met een dergelijke aanpassing valt niet onder de vergoedingsregeling.

In bruikleen

In de praktijk houdt de vergoeding van de zorgverzekeraar meestal in dat de aan functiebeperking aangepaste stoel in bruikleen wordt verstrekt. De zorgfauteuil blijft eigendom van de zorgverzekeraar of van de verstrekker namens de zorgverzekeraar.

We helpen u graag verder!

 

 • Als u verder naar beneden scrollt, kunt u lezen hoe een vergoedingsaanvraag bij een zorgverzekeraar verloopt. 
 • Of bekijk eerst de video, die in het kort een aantal speciaal ontwikkelde zitoplossingen toont voor mensen met (ernstige) zitproblemen.
 • Op de pagina Opties & Accessoires staan de zitoplossingen verder uitgelegd, inclusief uitgebreidere video's.
 • Voor meer informatie over het aanbod zorgstoelen kunt u terecht op de zorg collectie pagina.

Vergoeding via de zorgverzekeraar

Voor de aanvraag van een aan functiebeperking aangepaste stoel bij een zorgverzekeraar is altijd een medische verklaring nodig van de behandelend revalidatiearts of medisch specialist die een dergelijke stoel voorschrijft. Als iemand daar niet in behandeling is, volstaat een medische verklaring/voorschrift van een huisarts. 

Daarnaast moet in een uitgebreid ergotherapeutisch verslag zijn omschreven welke functiebeperkingen de aanvrager bij het zitten ondervindt door zijn/haar medische situatie, en waarom dit niet gecompenseerd kan worden met een stoel die aan normale ergonomische eisen voldoet. 

Beide documenten worden verzonden naar de zorgverzekeraar of naar een hulpmiddelenleverancier die de aanvraag namens de zorgverzekeraar in behandeling mag nemen. De zorgverzekeraar of de gemachtigde hulpmiddelenleverancier beoordeelt de aanvraag. Een huisbezoek is altijd onderdeel van deze indicatiestellingsprocedure. 

Hoe gaat het verder?

Na het indienen van de aanvraag bij de zorgverzekeraar krijgt u meestal binnen een aantal weken een schriftelijke reactie van de indicatiesteller. Hierin staat of u al dan niet in aanmerking komt voor een verstrekking. 

Bij een afwijzing kan het zinvol zijn om in overleg te treden met de indicatiesteller. Levert dit niets op, dan is het nog mogelijk om een bezwaar in te dienen bij de zorgverzekeraar.

Als de aanvraag is goedgekeurd wordt bekeken of er een bestaand hulpmiddel op voorraad is dat kan worden aangepast aan de benodigde eisen. Zo niet, dan wordt er een nieuw hulpmiddel besteld. De stoel wordt meestal in bruikleen verstrekt.

Wilt u meer weten over deze vergoeding?

Als u geïnteresseerd bent in een zorgstoel op maat, nodigen we u uit om kosteloos de brochure van onze Zorg collectie te bestellen. Uiteraard bent u altijd van harte welkom bij een van onze deskundige Fitform-dealers.   

Voor uw gemak hebben wij een overzicht gemaakt van de verschillende zorgverzekeraars met informatie omtrent hoe zij een en ander in geregeld hebben.

Vergoedingen aangepaste stoel per zorgverzekeraar
Regeling Zorgverzekering m.b.t. aangepaste stoelen

Vergoeding ’sta-op stoel’ via de gemeente

Komt u niet in aanmerking voor vergoeding via de zorgverzekeraar? Mogelijk kunt u dan bij uw gemeente een (gedeeltelijke) vergoeding aanvragen voor een sta-op stoel.

Elke gemeente heeft een regeling in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), onder meer bedoeld om de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van inwoners te vergroten. De Wmo wordt door gemeenten verschillend ingevuld.

Wij adviseren u daarom om bij uw gemeente te informeren naar de mogelijkheden.

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie