Informatie voor zorgprofessionals

Dit onderdeel van de Fitform-website is speciaal bedoeld voor ergotherapeuten en andere zorgprofessionals. Je vindt hier onder andere informatie over zitoplossingen, de aan functiebeperking aangepaste stoel, vergoeding door de zorgverzekeraar en onze cursus voor ergotherapeuten.

Cliënten met zitproblemen

Fitform-fauteuils zijn bijzonder geschikt voor mensen die door lichamelijke klachten of beperkingen niet goed of met pijn zitten. In bepaalde situaties verstrekt de zorgverzekeraar een stoel van Fitform. Bij de aanvraag van zo'n zorgstoel is vrijwel altijd een ergotherapeut betrokken. Wij werken regelmatig samen met ergotherapeuten om tot de beste zitoplossing voor een cliënt te komen. Meer weten? Neem via 088 - 3388 100 contact op met een accountmanager.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ben je geïnteresseerd in nieuws over onze zorgstoelen en activiteiten voor ergotherapeuten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Dit kan door een mail te sturen naar info@wellco.nl.

Herstart cursus 'Zitoplossingen'

In samenwerking met een ervaren ergotherapeut bieden wij de cursus 'Zitoplossingen en aan functiebeperking aangepaste stoel' aan. Deze nascholing is speciaal bedoeld voor ergotherapeuten. Nadat de cursus enige tijd heeft stilgelegen vanwege de coronamaatregelen, starten we na de zomer weer met nieuwe cursusdagen. De nieuwe data staan verderop in dit bericht.

De eendaagse cursus is geaccrediteerd met 5 punten van Stichting ADAP.  Aan de nascholing zijn geen kosten verbonden.
Aanmelding: via info@wellco.nl. Meer informatie: Dennis van Dijk of Jan Wouter Tijsma via 088 – 3388100.

Geaccrediteerde cursus voor ergotherapeuten over zitoplossingen en aan functiebeperking aangepaste stoelen 


* 5 accreditatiepunten Stichting ADAP


Samen met een ervaren ergotherapeut verzorgen wij een cursus over zitoplossingen en aan functiebeperking aangepaste stoelen. Deze nascholing is speciaal bedoeld voor ergotherapeuten.
De eendaagse cursus is kosteloos en geaccrediteerd met 5 punten van de Stichting ADAP.

Tijdens de nascholing ontvang je informatie over (het signaleren van) zitproblemen en over zitoplossingen voor cliënten die specifieke ondersteuning nodig hebben. Er wordt nader ingezoomd op aan functiebeperking aangepaste stoelen. Hierbij komt ook wet- en regelgeving aan bod, evenals het vergoedingentraject bij zorgverzekeraars.

Reacties van cursisten

Sinds januari 2019 hebben we al veel ergotherapeuten mogen ontvangen. We vragen achteraf altijd hoe zij de cursus hebben ervaren en zijn blij met de vele positieve reacties. Een paar voorbeelden: 

 • "Ik vond de cursus heel erg leerzaam en ik zal nu vol vertrouwen een aanvraag doen." (Shelly)
 • "Alles is goed aan bod gekomen. Er werd veel verteld door de cursusleiders en er was veel ruimte voor vragen waardoor alles goed besproken is." (Amber)
 • "Ik vond de cursus helder en bruikbaar. Nogmaals dank!" (Anke)
 • "Nuttig dat de eisen behandeld werden, maar ook alle mogelijkheden op de stoel. Daarnaast was het leerzaam om een casuïstiek te bespreken om makkelijker te kunnen generaliseren naar eigen cliënten." (Nathalie)
 • "Vond het zeker een interessante cursus!" (Nicole)

Data en locaties

De cursusdag begint om 10.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur) en we ronden om ongeveer 16.00 uur af. Uiteraard is de lunch inbegrepen. Voor 2021 zijn de volgende data inmiddels bekend:

 • Dinsdag 2 november in Driebergen
 • Dinsdag 7 december in Best (VOL)

Ook in 2022 zal de cursus georganiseerd worden. Zodra de data bekend zijn, worden ze op deze website en via een nieuwsbrief gepubliceerd. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan door een mail te sturen naar info@wellco.nl. 

Cursus op jouw werkplek

Bij voldoende deelnemers is het mogelijk om de cursus op jouw werkplek te organiseren (incompany). Wil je hier meer over weten, stuur dan een mail naar j.vanderwaerden@wellco.nl

Door wie
Deze cursus wordt kosteloos aangeboden door Wellco, producent van zorgstoelen. De cursus wordt gegeven door ergotherapeut Carla Duiveman, met ondersteuning van een adviseur/accountmanager van Wellco. Carla is werkzaam als eerstelijns ergotherapeut en praktijkhouder van Ergotherapie Troost. 

Inhoud cursus
Tijdens de nascholing komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Definitie van een goede zithouding.
 • Herkennen van zitproblemen (waaronder decubitus) en de mogelijk oorzaken hiervan. 
 • Welke zitoplossingen zijn er voor welke zitproblemen.
 • Het zelf instellen van maatmogelijkheden van een aan functiebeperking aangepaste stoel (incl. eventuele AD-materialen). Hiervoor is demonstratiemateriaal aanwezig.
 • Wet- en regelgeving omtrent de vergoeding van een aan functiebeperking aangepaste stoel.
 • De aanvraagprocedures bij de zorgverzekeraars. 
 • Het bespreken van (door de deelnemers ingebrachte) casussen. 
 • Het omgaan met de verwachtingen van cliënten. 

Geen kosten
Aan deze cursus zijn geen kosten verbonden. Annuleren kan tot 14 dagen voor de cursusdag. Als je je later afmeldt, zijn wij genoodzaakt om € 50,00 in rekening te brengen vanwege reeds door ons gemaakte organisatiekosten. 

Aanmelden
Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar info@wellco.nl

Vermeld hierbij s.v.p.:

 •   Naam
 •   Datum waarop je de cursus wilt volgen
 •   Organisatie waar je werkzaam bent
 •   Nummer kwaliteitsregister Paramedici

Wij sturen je tijdig aanvullende informatie.

Ergotherapeuten maken zorgorganisaties blij

In het kader van het 40-jarig jubileum van Fitform schenken wij een aantal zorgfauteuils. Begin dit jaar nodigden wij ergotherapeuten uit om hiervoor zorgorganisaties te nomineren. We kregen daar veel mooie en enthousiaste reacties op. Hieruit hebben wij een keuze gemaakt. De uitlevering van de stoelen heeft door corona wat vertraging opgelopen, maar gelukkig hebben we inmiddels bij drie zorgorganisaties een mooie fauteuil mogen afleveren.

Met de ergotherapeuten die een organisatie blij konden maken, spraken we over hoe belangrijk goed zitten is. Zij vertelden over hun ervaringen met cliënten, over de gezondheidswinst die mogelijk is en over de meerwaarde van een maatwerkoplossing. Benieuwd? Hieronder kun je doorklikken naar hun verhalen.

Ervaringsverhalen van zorgprofessionals

 

Regelmatig vertellen zorgprofessionals ons over hun ervaringen met Fitform-zorgstoelen. Welke cliënten/patiënten hebben er baat bij? Bij wat voor zitproblemen adviseren zij een zorgstoel? Wat kan een maatwerkfauteuil van Fitform voor mensen betekenen? Recent hebben we nieuwe interviews geplaatst met drie ergotherapeuten: Trea PostIneke Driesen en Edith Ruiten. Achter elke naam zit een boeiend praktijkverhaal.

Ook over de ervaringen van andere zorgprofessionals is meer te lezen. Daarnaast laten we enkele deskundigen aan het woord over het belang van gezond zitten.  

Cliënten vertellen over zorgstoel met fitMotion

Door een goede zithouding en voldoende zitondersteuning kunnen veel lichamelijke klachten worden verminderd en voorkomen. Het gaat onder meer om rugklachten, spierpijn, last van gewrichten, zenuw- of aderafknellingen, huid- en weefselirritatie, spijsverteringsproblemen en ademhalingsmoeilijkheden.

Dat Fitform-fauteuils daadwerkelijk een verschil kunnen maken in het leven van mensen, blijkt uit de praktijkverhalen. Een voorbeeld zijn de ervaringen van cliënten die een zorgstoel hebben met het fitMotion beweegsysteem. Deze innovatieve toepassing, die in de Fitform-fauteuil kan worden geïntegreerd, verhoogt bij velen de kwaliteit van leven aanzienlijk.

Ook een fysiotherapeut, werkzaam in een zorginstelling, vertelt over wat fitMotion voor haar cliënten doet.

Korte video's over zitoplossingen

Welke zitoplossingen zijn er en hoe werken ze? Onze nieuwe korte info-filmpjes laten het zien. Klik op de foto links voor een kort overzicht van de diverse video's.

Je vindt de individuele filmpjes bij verschillende onderwerpen op de pagina opties & accessoires.

Een voorbeeld: de ILP Extra rugleuning. Voor mensen met een rompbalansprobeem is het erg belangrijk dat zij op een goede manier in een 'makkelijke' stoel zitten. Dus niet scheef- of onderuitgezakt. Een speciale rugleuning op maat, met een optimale zijdelingse ondersteuning, voorkomt dit. In de ILP Extra rugleuning worden schuimen pelotten gemonteerd op in hoogte én breedte verstelbare stalen zijpanelen. Met deze verstellingsmogelijkheden kan de exact benodigde individuele ondersteuning worden ingesteld. 

Zitoplossingen en zorgstoel Fitform 570 Vario

Voor mensen die een aan functiebeperking aangepaste stoel (AFAS) nodig hebben, is de Fitform 570 Vario zorgstoel zeer geschikt. Deze stoel wordt op maat ingesteld en beschikt over een groot aantal verstelmogelijkheden.

In bepaalde situaties kan de cliënt bij zijn/haar zorgverzekering een beroep doen op een wettelijke vergoedingsregeling. De ergotherapeut begeleidt veelal deze aanvraag. Lees hier meer over de procedure.

De Fitform 570 Vario kan voorzien worden van een groot aantal opties en accessoires. Bekijk de overzichtsvideo!

Voorbeelden hiervan zijn:

·      APPR zitsysteem

·      Accu

·      Arthrodese zitting

·      Eettafel en eettablet

·      Draaiplateau

·      Hemiplegie armlegger

·      ILP rugleuning

·      Kuiprugleuning

·      Kyphose rugleuning

·      Uitwisselbaar zittingsysteem

·      Zwenkbaar zijpand

·      Zelfremmend wielsysteem

Op de pagina opties en accessoires staat per hulpmiddel meer informatie en vaak ook een korte video.

Keurmerken en aanbeveling

In het belang van de gebruikers van Fitform-stoelen streven wij naar de hoogste kwaliteit. Om dit waar te kunnen maken, hechten wij aan het deskundige oordeel van keurmerkinstituten en patiëntenverenigingen. Wij beschikken over:

 • Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen 
 • Het AGR Gütesiegel van de Vereniging Aktion Gesunder Rücken
 • De aanbeveling van patiëntenvereniging NVVR De Wervelkolom 

 

Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen

Wellco, het bedrijf waar de Fitform-fauteuils worden gemaakt, voldoet aan alle kwaliteitsstandaarden van het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen. Dit keurmerk wordt toegekend aan organisaties die voldoen aan de criteria van de Stichting Kwaliteitsbevordering voor de Hulpmiddelenbranche. Onafhankelijke certificeringsinstituten doen jaarlijks een audit bij bedrijven die zich hiervoor aanmelden. Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen staat voor de 7 Zekerheden voor de koper. Lees er hier meer over.

AGR Gütesiegel

De Vereniging Aktion Gesunder Rücken (AGR) in Duitsland heeft als hoofddoel de preventie van rugklachten. Ze ziet het als een van haar belangrijkste taken om mensen te adviseren over producten die rugklachten kunnen voorkomen. Om in aanmerking te komen voor het AGR Gütesiegel doen onafhankelijk deskundigen uitvoerig productonderzoek. Informatie over dit alles is hier te vinden. 

NVVR De Wervelkolom

Deze vereniging voor rugpatiënten in Nederland erkent al vele jaren Fitform-fauteuils officieel als de meest rugvriendelijke stoelen van ons land. Meer weten over deze vereniging? Bekijk de website

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie