Informatie voor zorgprofessionals

Dit onderdeel van de Fitform-website is speciaal bedoeld voor ergotherapeuten en andere zorgprofessionals. Je vindt hier onder andere informatie over zitoplossingen, de aan functiebeperking aangepaste stoel, vergoeding door de zorgverzekeraar en onze cursus voor ergotherapeuten.

Cliënten met zitproblemen

Fitform-fauteuils zijn bijzonder geschikt voor mensen die door lichamelijke klachten of beperkingen niet goed of met pijn zitten. In bepaalde situaties verstrekt de zorgverzekeraar een stoel van Fitform. Bij de aanvraag van zo'n zorgstoel is vrijwel altijd een ergotherapeut betrokken. Wij werken regelmatig samen met ergotherapeuten om tot de beste zitoplossing voor een cliënt te komen. Meer weten? Neem via 088 - 3388 100 contact op met een accountmanager.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ben je geïnteresseerd in nieuws over onze zorgstoelen en activiteiten voor ergotherapeuten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Dit kan door een mail te sturen naar info@wellco.nl.

Verminderen en voorkomen van klachten

Door een goede zithouding en voldoende zitondersteuning kunnen veel lichamelijke klachten worden verminderd en voorkomen. Het gaat onder meer om rugklachten, spierpijn, last van gewrichten, zenuw- of aderafknellingen, huid- en weefselirritatie, spijsverteringsproblemen en ademhalingsmoeilijkheden.

Visie van zorgprofessionals

Lees hier wat deskundigen, o.a. ergotherapeuten, vertellen over gezond zitten. En hier welke ervaringen professionals in zorgorganisaties graag delen.

Praktijkervaringen

Dat Fitform-fauteuils daadwerkelijk een verschil kunnen maken in het leven van mensen, blijkt uit praktijkverhalen. Een voorbeeld hiervan zijn de ervaringen van gebruikers van het fitMotion beweegsysteem. Deze innovatieve toepassing, die in de Fitform-stoel kan worden geïntegreerd, verhoogt bij velen de kwaliteit van leven aanzienlijk. Ook een fysiotherapeut, werkzaam in een zorginstelling, vertelt over wat fitMotion voor haar cliënten doet.

Zitoplossingen en zorgstoel Fitform 570 Vario

Voor mensen die een aan functiebeperking aangepaste stoel (AFAS) nodig hebben, is de Fitform 570 Vario zorgstoel zeer geschikt. Deze stoel wordt op maat ingesteld en beschikt over een groot aantal verstelmogelijkheden.

In bepaalde situaties kan de cliënt bij zijn/haar zorgverzekering een beroep doen op een wettelijke vergoedingsregeling. De ergotherapeut begeleidt veelal deze aanvraag. Lees hier meer over de procedure.

De Fitform 570 Vario kan voorzien worden van een groot aantal opties en accessoires.

Voorbeelden hiervan zijn:

·      APPR zitsysteem

·      Accu

·      Arthrodese zitting

·      Eettafel en eettablet

·      Draaiplateau

·      Hemiplegie armlegger

·      ILP rugleuning

·      Kuiprugleuning

·      Kyphose rugleuning

·      Uitwisselbaar zittingsysteem

·      Zwenkbaar zijpand

·      Zelfremmend wielsysteem

Bekijk alle opties en accessoires.

Geaccrediteerde cursus voor ergotherapeuten

In 2019 zijn wij in samenwerking met een ervaren ergotherapeut met een nieuwe cursus gestart: zitoplossingen en aan functiebeperking aangepaste stoelen. Deze nascholing is speciaal bedoeld voor ergotherapeuten. 

De eendaagse cursus wordt elke maand gegeven en is geaccrediteerd met 5 punten van Stichting ADAP.  Van 10.00 tot 16.00 uur, inclusief lunch. Lees verder voor cursusdata- en locaties. Aan de nascholing zijn geen kosten verbonden.

Aanmelding: via info@wellco.nl. Meer informatie: Dennis van Dijk of Jan Wouter Tijsma via 088 – 3388100.

Geaccrediteerde cursus voor ergotherapeuten over zitoplossingen en aan functiebeperking aangepaste stoelen 


* 5 accreditatiepunten Stichting ADAP


In 2019 zijn wij gestart, in samenwerking met een ervaren ergotherapeut, gestart met een nieuwe cursus over zitoplossingen en aan functiebeperking aangepaste stoelen. Deze nascholing is speciaal bedoeld voor ergotherapeuten.
De eendaagse cursus is kosteloos en geaccrediteerd met 5 punten van de Stichting ADAP.

Tijdens de nascholing ontvang je informatie over (het signaleren van) zitproblemen en over zitoplossingen voor cliënten die specifieke ondersteuning nodig hebben. Er wordt nader ingezoomd op aan functiebeperking aangepaste stoelen. Hierbij komt ook wet- en regelgeving aan bod, evenals het vergoedingentraject bij zorgverzekeraars.

Reacties van cursisten

Sinds januari 2019 hebben we al veel ergotherapeuten mogen ontvangen. We vragen achteraf altijd hoe zij de cursus hebben ervaren en zijn blij met de vele positieve reacties. Een paar voorbeelden: 

 • "Ik vond de cursus heel erg leerzaam en ik zal nu vol vertrouwen een aanvraag doen." (Shelly)
 • "Alles is goed aan bod gekomen. Er werd veel verteld door de cursusleiders en er was veel ruimte voor vragen waardoor alles goed besproken is." (Amber)
 • "Ik vond de cursus helder en bruikbaar. Nogmaals dank!" (Anke)

Data en locaties

De cursusdagen in het najaar van 2019 zijn:

 • Maandag 16 september, locatie Best
 • Dinsdag 15 oktober, locatie Driebergen (= VOL)
 • Maandag 18 november, locatie Best
 • Dinsdag 10 december, locatie Driebergen

De cursusdag begint om 10.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur) en we ronden om ongeveer 16.00 uur af. Uiteraard is de lunch inbegrepen.

Door wie
Deze cursus wordt kosteloos aangeboden door Wellco, producent van zorgstoelen. De cursus wordt gegeven door ergotherapeut Carla Duiveman, met ondersteuning van een adviseur/accountmanager van Wellco. Carla is werkzaam als eerstelijns ergotherapeut en praktijkhouder van Ergotherapie Troost. 

Inhoud cursus
Tijdens de nascholing komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Definitie van een goede zithouding.
 • Herkennen van zitproblemen (waaronder decubitus) en de mogelijk oorzaken hiervan. 
 • Welke zitoplossingen zijn er voor welke zitproblemen.
 • Het zelf instellen van maatmogelijkheden van een aan functiebeperking aangepaste stoel (incl. eventuele AD-materialen). 
 • Wet- en regelgeving omtrent de vergoeding van een aan functiebeperking aangepaste stoel.
 • De aanvraagprocedures bij de zorgverzekeraars. 
 • Het bespreken van (door de deelnemers ingebrachte) casussen. 
 • Het omgaan met de verwachtingen van cliënten. 

Geen kosten
Aan deze cursus zijn geen kosten verbonden. Annuleren kan tot 14 dagen voor de cursusdag. Als je je later afmeldt, zijn wij genoodzaakt om € 50,00 in rekening te brengen vanwege reeds door ons gemaakte organisatiekosten. 

Aanmelden
Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar info@wellco.nl

Vermeld hierbij s.v.p.:

 •   Naam
 •   Datum waarop je de cursus wilt volgen
 •   Nummer kwaliteitsregister Paramedici

Wij sturen je tijdig aanvullende informatie.

Keurmerken en aanbeveling


In het belang van de gebruikers van Fitform-stoelen streven wij naar de hoogste kwaliteit. Om dit waar te kunnen maken, hechten wij aan het deskundige oordeel van keurmerkinstituten en patiëntenverenigingen. Wij beschikken over:

 • Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen 
 • Het AGR Gütesiegel van de Vereniging Aktion Gesunder Rücken
 • De aanbeveling van patiëntenvereniging NVVR De Wervelkolom 

Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen

Wellco, het bedrijf waar de Fitform-fauteuils worden gemaakt, voldoet aan alle kwaliteitsstandaarden van het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen. Dit keurmerk wordt toegekend aan organisaties die voldoen aan de criteria van de Stichting Kwaliteitsbevordering voor de Hulpmiddelenbranche. Onafhankelijke certificeringsinstituten doen jaarlijks een audit bij bedrijven die zich hiervoor aanmelden. Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen staat voor de 7 Zekerheden voor de koper. Lees er hier meer over.

AGR Gütesiegel

De Vereniging Aktion Gesunder Rücken (AGR) in Duitsland heeft als hoofddoel de preventie van rugklachten. Ze ziet het als een van haar belangrijkste taken om mensen te adviseren over producten die rugklachten kunnen voorkomen. Om in aanmerking te komen voor het AGR Gütesiegel doen onafhankelijk deskundigen uitvoerig productonderzoek. Informatie over dit alles is hier te vinden. 

NVVR De Wervelkolom

Deze vereniging voor rugpatiënten in Nederland erkent al vele jaren Fitform-fauteuils officieel als de meest rugvriendelijke stoelen van ons land. Meer weten over deze vereniging? Bekijk de website

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie