Informatie voor zorgprofessionals

Dit onderdeel van de Fitform-website is speciaal bedoeld voor ergotherapeuten en andere zorgprofessionals. 

Cliënten met zitproblemen
Fitform-fauteuils zijn bijzonder geschikt voor mensen die door hun beperkingen niet goed of met pijn zitten, of andere klachten ervaren. Kijk hier voor een handig overzicht van zitoplossingen per zitprobleem.

Vergoeding zorgverzekeraar
In bepaalde situaties verstrekt de zorgverzekeraar een stoel van Fitform. Bij de aanvraag is dan vrijwel altijd een ergotherapeut betrokken. Om tot de beste zitoplossing voor een cliënt te komen, werken we vaak samen met ergotherapeuten. Meer weten? Bel 088 - 3388 100 en vraag naar een van onze accountmanagers.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Ben je geïnteresseerd in nieuws over onze zorgstoelen en activiteiten voor ergotherapeuten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Dit kan door een mail te sturen naar info@wellco.nl.

Cursus 'Zitoplossingen' in 2024

In samenwerking met twee ervaren ergotherapeuten bieden wij de cursus 'Zitoplossingen en aan functiebeperking aangepaste stoel' aan. Deze nascholing is speciaal bedoeld voor ergotherapeuten. Deze cursusdagen zijn gepland, onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen:

 • Maandag 17 juni in Sleeuwijk
 • Dinsdag 17 september in Best
 • Maandag 14 oktober in Hoogeveen
 • Maandag 11 november in Driebergen
 • Maandag 9 december - locatie nader te bepalen

De eendaagse cursus is geaccrediteerd met 5 punten van Stichting ADAP. Aan de nascholing zijn geen kosten verbonden.

Klik voor meer informatie en aanmelding op 'Lees meer'. 

Geaccrediteerde cursus voor ergotherapeuten over zitoplossingen en aan functiebeperking aangepaste stoelen 


* 5 accreditatiepunten Stichting ADAP


Samen met een ervaren ergotherapeut verzorgen wij een cursus over zitoplossingen en aan functiebeperking aangepaste stoelen. Deze nascholing is speciaal bedoeld voor ergotherapeuten.
De eendaagse cursus is kosteloos en geaccrediteerd met 5 punten van de Stichting ADAP.

Tijdens de nascholing ontvang je informatie over (het signaleren van) zitproblemen en over zitoplossingen voor cliënten die specifieke ondersteuning nodig hebben. Er wordt nader ingezoomd op aan functiebeperking aangepaste stoelen. Hierbij komt ook wet- en regelgeving aan bod, evenals het vergoedingentraject bij zorgverzekeraars.

Reacties van cursisten

Sinds januari 2019 hebben we al veel ergotherapeuten mogen ontvangen. We vragen achteraf altijd hoe zij de cursus hebben ervaren en zijn blij met de vele positieve reacties. Een paar voorbeelden: 

 •  "Ik vond de cursus erg nuttig en ik denk ook zeker dat ik er baat bij zal hebben bij de aanvraag van AFAS-stoelen." (Rosa)

 • "Waar ik ook veel aan heb gehad zijn de mogelijkheden in instellingen. Dat ik wat verder kan kijken dan alleen bijvoorbeeld de armleuningen. Zo heb ik binnen de WLZ een mevrouw met een aangepaste stoel, maar die was eigenlijk te diep. Nu heb ik de stoel kunnen aanpassen, waardoor mevrouw goed zit." (Kirsten)

 • "Het was heel duidelijk, er werd aan alles voldoende tijd besteed. Ik heb de scholing aangeraden bij mijn andere collega’s van de vakgroep." (Crissy)

   

 • "Erg duidelijke en prettige scholing. Zowel ik als mijn collega’s hebben veel geleerd." (Gianni)

 • "Voordat ik de cursus volgde, was een aanvraag voor een stoel afgewezen. Na de cursus ben ik in bezwaar gegaan en is het alsnog goedgekeurd door een andere manier van onderbouwing, namelijk zithouding en het toevoegen van pelotten als uitgangspunt. Nogmaals heel erg bedankt voor de cursus!" (Lotte)

 • "Ik vond de cursus heel erg leerzaam en ik zal nu vol vertrouwen een aanvraag doen." (Shelly)

 • "Alles is goed aan bod gekomen. Er werd veel verteld door de cursusleiders en er was veel ruimte voor vragen waardoor alles goed besproken is." (Amber)
   
 • "Nuttig dat de eisen behandeld werden, maar ook alle mogelijkheden op de stoel. Daarnaast was het leerzaam om een casuïstiek te bespreken om makkelijker te kunnen generaliseren naar eigen cliënten." (Nathalie)

Data en locaties

De cursusdag begint om 10.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur) en we ronden om ongeveer 16.00 uur af. Uiteraard is de lunch inbegrepen. De volgende data zijn gepland:

 • Maandag 17 juni in Sleeuwijk
 • Dinsdag 17 september in Best
 • Maandag 14 oktober in Hoogeveen
 • Maandag 11 november in Driebergen
 • Maandag 9 december - locatie nader te bepalen

Bij onvoldoende aanmeldingen kan een cursusdag geannuleerd worden.
Nieuwe cursusdata worden zo snel mogelijk op deze website en via een nieuwsbrief gepubliceerd. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan door een mail te sturen naar info@wellco.nl. 

Cursus op jouw werkplek

Bij voldoende deelnemers (vanaf 15 personen) is het mogelijk om de cursus op jouw werkplek te organiseren (incompany). Wil je hier meer over weten, stuur dan een mail naar j.vanderwaerden@wellco.nl

Door wie
Deze cursus wordt kosteloos aangeboden door Wellco, producent van zorgstoelen. De cursus wordt gegeven door een ervaren ergotherapeut, met ondersteuning van een adviseur/accountmanager van Wellco. Wij werken hierbij samen met Carla Duiveman (eerstelijns ergotherapeut en praktijkhouder van Ergotherapie Troost) en Trea Post (eerstelijns ergotherapeut en praktijkhouder van Ergotherapiepraktijk N.O.P.). 

Inhoud cursus
Tijdens de nascholing komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Definitie van een goede zithouding.
 • Herkennen van zitproblemen (waaronder decubitus) en de mogelijk oorzaken hiervan. 
 • Welke zitoplossingen zijn er voor welke zitproblemen.
 • Het zelf instellen van maatmogelijkheden van een aan functiebeperking aangepaste stoel (incl. eventuele AD-materialen). Hiervoor is demonstratiemateriaal aanwezig.
 • Wet- en regelgeving omtrent de vergoeding van een aan functiebeperking aangepaste stoel.
 • De aanvraagprocedures bij de zorgverzekeraars. 
 • Het bespreken van (door de deelnemers ingebrachte) casussen. 
 • Het omgaan met de verwachtingen van cliënten. 

Geen kosten
Aan deze cursus zijn geen kosten verbonden. Annuleren kan tot 14 dagen voor de cursusdag. Als je je later afmeldt, zijn wij genoodzaakt om € 50,00 in rekening te brengen vanwege reeds door ons gemaakte organisatiekosten. 

Aanmelden 

Je kunt jezelf en eventuele collega's aanmelden door een e-mail te sturen naar info@wellco.nl

Vermeld hierbij s.v.p.:

 •   Naam/namen van elke cursist
 •   Individueel e-mail adres van elke cursist
 •   Telefoonnummer van elke cursist
 •   Datum waarop je de cursus wilt volgen
 •   Organisatie waar je werkzaam bent
 •   Nummer kwaliteitsregister Paramedici van elke cursist

Wij sturen je tijdig aanvullende informatie.

Vragen? Bel met Dennis van Dijk via 088 – 3388100. 

Ergotherapeuten positief over ZEN Zorgstoel 

Ergotherapeuten geven aan dat de ZEN Zorgstoel het welzijn van mensen met dementie aantoonbaar kan verhogen. Dat blijkt uit praktijkervaringen die zij graag met collega's willen delen. Wij spraken onder meer met:

 • Patricia van Rooijen, ergotherapeut bij ZorgSpectrum, regio Utrecht 
 • Laura van der Gun, ergotherapeut bij Warande, Zeist
 • Tom Kerkhoffs, ergotherapeut bij De Zorggroep, regio Limburg
 • Anke Korf, ergotherapeut bij Cardia Floriadehof, Zoetermeer
 • Ina Sarkander, ergotherapeut bij Residenz am Wiesenkamp, Hamburg (Dld)

Zij vertellen hun verhalen op de ZEN-zorgverlenerspagina en de ZEN-klantervaringspagina. Als je de video aanklikt, krrijg je een eerste indruk van de praktijkervaringen. 

Indicatiewijzer zorgstoel: handig hulpmiddel

De indicatiewijzer over de verstrekking van een aangepaste zorgstoel via een zorgverzekeraar kun je op deze pagina downloaden. Wil je ook graag de papieren versie? Stuur een mail naar info@wellco.nl met vermelding van naam en adres. Wij sturen je  kosteloos een exemplaar toe.

De indicatiewijzer is voor ergotherapeuten een praktisch hulpmiddel bij het begeleiden van de aanvraag voor een aan functiebeperking aangepaste stoel bij een zorgverzekeraar. Via de tabbladen (digitaal handig aanklikbaar) kun je per aandoening zien wat de voorwaarden en mogelijkheden zijn. Bij het tabblad 'Vergoeding en aanvraagprocedure' staat o.a. uitgelegd uit welke stappen het aanvraagproces bestaat.

Download de indicatiewijzer hier
Vraag de papieren versie aan

ZEN Zorgstoel helpt cliënt met onrust

Mensen met mentale of neurologische aandoeningen, bijvoorbeeld dementie, voelen vaak onrust. Dit kan leiden tot geagiteerd gedrag. Ergotherapeuten kunnen een belangrijke rol spelen bij de vermindering van onrust. Vaak in afstemming met andere zorgverleners onderzoeken ze welke mogelijkheden beschikbaar zijn.

De ZEN Zorgstoel van Fitform is speciaal ontwikkeld voor mensen die onrust ervaren als gevolg van dementie of een andere neurologische aandoening. De instelbare schommelbeweging zorgt voor ontspanning en afname van onrust. Op de speciale ZEN-zorgverlenerspagina staan o.a. ervaringsverhalen van diverse zorgverleners, waaronder ergotherapeuten. 

Ergotherapeuten maken zorgorganisaties blij

In het kader van het 40-jarig jubileum van Fitform schenken wij een aantal zorgfauteuils. Begin dit jaar nodigden wij ergotherapeuten uit om hiervoor zorgorganisaties te nomineren. We kregen daar veel mooie en enthousiaste reacties op. Hieruit hebben wij een keuze gemaakt. De uitlevering van de stoelen heeft door corona wat vertraging opgelopen, maar gelukkig hebben we inmiddels bij drie zorgorganisaties een mooie fauteuil mogen afleveren.

Met de ergotherapeuten die een organisatie blij konden maken, spraken we over hoe belangrijk goed zitten is. Zij vertelden over hun ervaringen met cliënten, over de gezondheidswinst die mogelijk is en over de meerwaarde van een maatwerkoplossing. Benieuwd? Hieronder kun je doorklikken naar hun verhalen.

Ervaringsverhalen van zorgprofessionals

Regelmatig vertellen zorgprofessionals ons over hun ervaringen met Fitform-zorgstoelen. Welke cliënten/patiënten hebben er baat bij? Bij wat voor zitproblemen adviseren zij een zorgstoel? Wat kan een maatwerkfauteuil van Fitform voor mensen betekenen? 

We interviewden drie ergotherapeuten over hun ervaringen: Trea PostIneke Driesen en Edith Ruiten. Klik op een naam en lees hun boeiende praktijkverhalen. 

Benieuwd naar nog meer ervaringen? Ook over deze zorgprofessionals is meer te lezen. Daarnaast laten we enkele deskundigen aan het woord over het belang van gezond zitten.  

Cliënten vertellen over zorgstoel met fitMotion

Door een goede zithouding en voldoende zitondersteuning kunnen veel lichamelijke klachten worden verminderd en voorkomen. Het gaat onder meer om rugklachten, spierpijn, last van gewrichten, zenuw- of aderafknellingen, huid- en weefselirritatie, spijsverteringsproblemen en ademhalingsmoeilijkheden.

Dat Fitform-fauteuils daadwerkelijk een verschil kunnen maken in het leven van mensen, blijkt uit de praktijkverhalen. Een voorbeeld zijn de ervaringen van cliënten die een zorgstoel hebben met het fitMotion beweegsysteem. Deze innovatieve toepassing, die in de Fitform-fauteuil kan worden geïntegreerd, verhoogt bij velen de kwaliteit van leven aanzienlijk.

Ook een fysiotherapeut, werkzaam in een zorginstelling, vertelt over wat fitMotion voor haar cliënten doet.

Korte video's over zitoplossingen

Welke zitoplossingen zijn er en hoe werken ze? Onze korte info-filmpjes laten het zien. Klik op de foto links voor een kort overzicht van de diverse video's. De individuele filmpjes vind je via de pagina opties & accessoires.

Een voorbeeld: de ILP Extra rugleuning. Voor mensen met een rompbalansprobeem is het erg belangrijk dat zij niet scheef- of onderuitgezakt in een 'makkelijke' stoel zitten. Een speciale rugleuning op maat, met een optimale zijdelingse ondersteuning, voorkomt dit. In de ILP Extra rugleuning worden schuimen pelotten gemonteerd op in hoogte én breedte verstelbare stalen zijpanelen. 

Zitoplossingen en zorgstoel Fitform 570 Vario

Voor mensen die een aan functiebeperking aangepaste stoel (AFAS) nodig hebben, is de Fitform 570 Vario zorgstoel zeer geschikt. Deze stoel wordt op maat ingesteld en beschikt over een groot aantal verstelmogelijkheden.

In bepaalde situaties kan de cliënt bij zijn/haar zorgverzekering een beroep doen op een wettelijke vergoedingsregeling. De ergotherapeut begeleidt veelal deze aanvraag. Lees hier meer over de procedure.

De Fitform 570 Vario kan voorzien worden van een groot aantal opties en accessoires. Bekijk de overzichtsvideo!

Voorbeelden hiervan zijn:

·      APPR zitsysteem

·      Accu

·      Arthrodese zitting

·      Eettafel en eettablet

·      Draaiplateau

·      Hemiplegie armlegger

·      ILP rugleuning

·      Kuiprugleuning

·      Kyphose rugleuning

·      Uitwisselbaar zittingsysteem

·      Zwenkbaar zijpand

·      Zelfremmend wielsysteem

Op de pagina opties en accessoires staat per hulpmiddel meer informatie en vaak ook een korte video.

Keurmerken en aanbeveling

In het belang van de gebruikers van Fitform-stoelen streven wij naar de hoogste kwaliteit. Om dit waar te kunnen maken, hechten wij aan het deskundige oordeel van keurmerkinstituten en patiëntenverenigingen. Wij beschikken over:

 • Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen 
 • Het AGR Gütesiegel van de Vereniging Aktion Gesunder Rücken
 • De aanbeveling van patiëntenvereniging NVVR De Wervelkolom 

 

Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen

Wellco, het bedrijf waar de Fitform-fauteuils worden gemaakt, voldoet aan alle kwaliteitsstandaarden van het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen. Dit keurmerk wordt toegekend aan organisaties die voldoen aan de criteria van de Stichting Kwaliteitsbevordering voor de Hulpmiddelenbranche. Onafhankelijke certificeringsinstituten doen jaarlijks een audit bij bedrijven die zich hiervoor aanmelden. Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen staat voor de 7 Zekerheden voor de koper. Lees er hier meer over.

AGR Gütesiegel

De Vereniging Aktion Gesunder Rücken (AGR) in Duitsland heeft als hoofddoel de preventie van rugklachten. Ze ziet het als een van haar belangrijkste taken om mensen te adviseren over producten die rugklachten kunnen voorkomen. Om in aanmerking te komen voor het AGR Gütesiegel doen onafhankelijk deskundigen uitvoerig productonderzoek. Informatie over dit alles is hier te vinden. 

NVVR De Wervelkolom

Deze vereniging voor rugpatiënten in Nederland erkent al vele jaren Fitform-fauteuils officieel als de meest rugvriendelijke stoelen van ons land. Meer weten over deze vereniging? Bekijk de website

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie