Voorwaarden voor gezond zitten


'De beste zithouding is de volgende' is een gevleugelde uitspraak. Oftewel: je kunt maar beter zo min mogelijk zitten. Dus als je tóch zit, is het belangrijk dit zo gezond mogelijk te doen. En dat kan door het lichaam zoveel mogelijk in zijn natuurlijk vorm te ondersteunen. Zo bereik je de meest ideale zithouding.

Daarnaast is beweging belangrijk, want dat zorgt voor een optimale voeding van de tussenwervelschijven in de rug. Kies dus voor een stoel waarin je zoveel mogelijk van houding kunt veranderen. 

In samenwerking met Fitform is wetenschappelijk onderzocht hoe het lichaam in zithouding het best ondersteund kan worden. Het resultaat: vijf basisvoorwaarden waaraan een stoel moet voldoen, voor élke gebruiker:

  • de juiste zithoogte
  • de juiste zitdiepte
  • de juiste armleuninghoogte
  • de juiste lendensteun
  • de juiste zithoek

De juiste zithoogte

Veel mensen denken dat ze makkelijker uit een stoel kunnen opstaan als ze extra hoog zitten. Maar bij te hoog zitten is dat net zo lastig als bij te laag zitten. Wie hoog zit, kan moeilijk met de voeten bij de grond. Hierdoor is enorm veel kracht in de armen nodig om het lichaamsgewicht eerst naar voren te bewegen, om daarna makkelijk te kunnen opstaan. Bovendien maakt hoog zitten het lastiger om van houding te wisselen. Ook kan het leiden tot afknelling van de beenzenuwen, met slapende benen en spataderen als mogelijk gevolg. 

Bij te laag zitten neemt de rug automatisch een ronde vorm aan. U kunt dit zelf controleren door te gaan zitten en dan van één been uw knie op te trekken. U voelt dan dat uw rug vanzelf gaat bollen. Een te lage zitting kan ook afknelling van de darmen veroorzaken, met mogelijke klachten zoals een opgeblazen gevoel en slechte stoelgang.

De juiste zithoogte is bereikt wanneer beide benen in een hoek van 90° op de grond staan. Als het goed is, kun je dan een platte hand tussen de bovenkant van de knieholte en de zitting van de stoel schuiven.

Een ergonomische stoel beschikt altijd over de voor u juiste zithoogte.

De juiste zitdiepte

De zitdiepte van de meeste bankstellen is 53/54 centimeter, en dat is veel te diep. Ook sommige stoelen hebben een te diepe zitting. Hoe komt dat? Omdat bij deze keuze gedacht is vanuit vormgeving, niet vanuit zitcomfort. Hierdoor zakken de meeste mensen, na een tijdje zitten, onderuit. Dit leidt tot een bolle rug en dat maakt verzitten en opstaan behoorlijk lastig.

Dus: zorg ervoor dat uw rug goed aansluit op de onderkant van de rugleuning van de stoel. De zitdiepte is in orde als het mogelijk is een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting van uw stoel te schuiven. 

Een ergonomische fauteuil beschikt altijd over de voor u juiste zitdiepte.

 

 

De juiste armleuninghoogte

Wist u dat uw armen maar liefst 10% van uw totale lichaamsgewicht wegen? Om goed te kunnen uitrusten, moeten dus ook uw armen goed worden ondersteund.

Wanneer de armleuningen te laag zijn, zak je automatisch onderuit om de armen op de leuningen te kunnen laten liggen. Het gevolg: zitten met een bolle rug. Een te lage armleuning leidt daarnaast vaak tot hangen op één van de leuningen. Het gevolg: scheef in de stoel zitten.

Te hoge armleuningen, waarbij de schouders overdreven zijn opgetrokken, kunnen krampen in hals en nek veroorzaken. En als er maar één armleuning is, bijvoorbeeld bij een bank, bestaat na verloop van tijd het risico op altijd scheef zitten.

Bij de juiste armleuninghoogte zijn uw schouders recht en liggen uw armen in een hoek van 90° op de leuningen.

Een ergonomische stoel beschikt altijd over de voor u juiste armleuninghoogte.

 

 

De juiste lendenondersteuning

Een goede ondersteuning van de lage rug, ook wel het lendengebied genoemd, is heel belangrijk. Hoewel elke wervelkolom een licht gebogen s-vorm heeft, is iedere persoonlijke wervelkolom uniek. Als je gaat zitten, worden vooral de lendenwervels zeer zwaar belast. Dit veroorzaakt 70 tot 80% van de rugklachten.  

De kromming van de wervelkolom en de lengte van de romp verschillen sterk van persoon tot persoon. Daarom moeten bij een stoel de hoogte én de dikte van de lendensteun individueel aanpasbaar zijn. 

De lendensteun moet dus op de juiste hoogte en dikte kunnen worden ingesteld om de individuele holling van de lage rug goed te ondersteunen.

Een ergonomische fauteuil beschikt altijd over de voor u juiste lendenondersteuning.

De juiste zithoek

De juiste zithoek van een stoel is van groot belang. Bij een te schuine hoek tussen de rugleuning en de zitting treden er zogeheten 'afschuifkrachten' op. Daardoor zak je elke keer onderuit en is de ondersteuning van het lichaam niet meer optimaal. Dit effect treedt onder andere op bij stoelen waarvan alleen de rugleuning naar achteren kan worden versteld. 

De juiste zithoek heeft een vaste waarde tussen de 95 en 105°. Bij een schuinere rugleuning zak je na verloop van tijd altijd automatisch onderuit.

Een ergonomische fauteuil beschikt altijd over de juiste zithoek.

Juiste verstelbewegingen

 

Behalve een stoel kiezen die helemaal op maat ‘past’ bij uw lichaamsbouw, kunt u nog meer doen voor uw rug.   Namelijk een fauteuil uitzoeken die uitgerust is met de juiste verstelmogelijkheden. Daarmee kun je vaker van houding veranderen, wat belangrijk kan bijdragen aan het voorkomen van veel gezondheidsproblemen.

Bij de aanschaf van een verstelbare fauteuil is het van groot belang dat de verstelbewegingen de natuurlijke biomechanische draaipunten van het lichaam volgen. Belangrijk zijn de verstelling van de beenondersteuning, de juiste relaxverstellingen en de opstabeweging.

Een ergonomische fauteuil beschikt altijd over de juiste verstelbewegingen.

 

   

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie