Anti-decubitus kussen gewenst in stoelzitting?

Uitwisselbaar zittingsysteem

Het probleem
Wie noodgedwongen vaak en langdurig zit, loopt het risico op huidbeschadiging (decubitus). Dit kan oncomfortabel en pijnlijk zijn. Daarnaast verhoogt decubitus de kans op complicaties en is het een ‘rem’ bij genezing en revalidatie. Een speciaal antidecubitus kussen kan veel klachten verminderen en voorkomen. Bij veel fauteuils is het echter niet mogelijk om het bestaande kussen te vervangen voor een antidecubitus kussen. Zo'n kussen wordt dan op de bestaande zitting gelegd, met als gevolg dat iemand hoger komt te zitten. De zithoogte sluit niet meer aan bij het lichaam, wat negatieve gevolgen heeft. 

Wie te hoog zit, kan moeilijk met de voeten bij de grond. Hierdoor is veel kracht in de armen nodig om het lichaamsgewicht eerst naar voren te bewegen en daarna op te staan. Bovendien maakt hoog zitten het lastiger om van houding te wisselen. Ook kan het leiden tot afknelling van de beenzenuwen, met slapende benen en spataderen als mogelijk gevolg.

De oplossing
Een ergonomische sta-op fauteuil met uitwisselbaar zittingsysteem maakt het mogelijk om de standaard schuimen zitting te vervangen door een ander soort kussen, bijvoorbeeld een los antidecubitus kussen. Ook een preventief kussen van traagschuim, latex of een combinatie hiervan kan een alternatief zijn voor het standaard kussen. Een dergelijk kussen is speciaal bedoeld om decubitus te voorkomen.
Het verwisselen van de meeste kussens kan eenvoudig via de rits in de bekleding. Het omwisselen naar een los antidecubitus kussen gebeurt op een andere, gebruiksvriendelijke, manier.

Het effect
Ongemakkelijk en met pijn zitten kost enorm veel energie. Een passend kussen in combinatie met de juiste zithoogte zorgt ervoor dat het lichaam beter kan ontspannen en uitrusten. Dit alles draagt enorm bij aan de kwaliteit van leven. 

Let op: niet mogelijk in combinatie met een arthrodese zitting.

Naar accessoires overzicht

Start de video voor meer uitleg over het uitwisselbaar zittingsysteem

 

 

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie