Fitform-fauteuils: 1980 – 2020

40 jaar ‘gezond zitten’

40 jaar FitForm.jpg

Het merk Fitform kent een lange geschiedenis. Hoe is het ooit begonnen, welke ontwikkelingen heeft Fitform meegemaakt, en waar staan we nu? Lees het in onderstaand overzicht. 

1980 - 1990

1980 – geboorte van de merknaam Fitform: een collectie speciale, comfortabele seniorenfauteuils. Ze worden gemaakt bij Meubelfabriek Garant in Best, die tot dan toe met name eetkamerstoelen produceert. Fitform-fauteuils zijn bij de introductie vaste, houten stoelen op maat

De bedenker/oprichter van Fitform is Herman van Boxtel van Van Boxtel Meubelagenturen. In eerste instantie worden de stoelen als ‘merk’ van Meubelfabriek Garant in de markt gezet. Van Boxtel verkoopt de stoelen vanuit zijn agentschap aan meubelzaken in heel Nederland. 

Logo oud vrijgemaakt.jpg

Pand Fitform oud.jpg

1981: ontstaan van de Fitform-filosofie: Goed zitten kan alleen als een stoel past bij de lichaamsbouw van de gebruiker. Aanleiding is een krantenartikel over een onderzoek van (inmiddels emeritus) prof. dr. ir. C.J. Snijders. Hieruit blijkt dat de meeste rugklachten werden veroorzaakt door slecht schoeisel en slecht zitmeubilair. 

N.a.v. het artikel zoekt Herman van Boxtel contact met kennisinstituten. Fitform initieert vervolgens een wetenschappelijk onderzoek door de TU/e en Universiteit Twente over de vraag: “Waar moet een stoel voor ouderen in de thuissituatie aan voldoen?’’. Hieruit komen de 5 basisvoorwaarden voor een goede zithouding naar voren: de juiste zithoogte, de juiste zitdiepte, de juiste armleuninghoogte, de juiste lendensteun en de juiste zithoek.

Nieuw oude stoelen blok 1.jpg

1990: eerste houten Fitform-meetstoel, met voetplaten en hoogteblokjes.

1990 - 2000

1992: oprichting van het eigen bedrijf Fitform BV in Best. 

1994: lancering van elektrisch verstelbare houten maatwerkstoelen met unieke kantelverstelling: zitting en rugleuning kunnen tegelijk naar achteren kantelen. Daarnaast wordt de sta-op functie geïntroduceerd via een losse opstalift onder de fauteuil.

1996: introductie Fitform-fauteuils in de zorgsector. Via een wetswijziging gaan zorgverzekeraars sta-op stoelen vergoeden voor iedereen die moeite heeft met opstaan uit stoel of bank.

oud fitformlogo.JPG

Vanaf dit moment worden in samenwerking met ergotherapeuten, revalidatie-artsen en andere deskundigen tal van zitoplossingen voor specifieke zitproblemen ontwikkeld. Er komen speciale zittingsystemen, zit- en hoofdkussens, rugleuningen, zijpanden, armleuningen, wielsystemen en bijpassende tafelbladen. Tot op de dag van vandaag worden nieuwe zitoplossingen, opties en accessoires bedacht en bestaande doorontwikkeld.

Nieuwe foto blok zitoplossingen.jpg

1996-2000: ontwikkeling van de eerste volledig elektrisch verstelbare stoelmodellen voor de particuliere markt onder de naam ‘Wellness Collectie’.

Compilatie 4 stoelen_edited-1.jpg

1999: Medewerker Colette van der Linden neemt de dagelijkse leiding van Fitform over van Herman van Boxtel. In 2009 wordt zij volledig eigenaar van het bedrijf. Tot op de dag van vandaag is zij directeur/eigenaar. 

2000 - 2010

2000: Fitform start met het terugkopen en recyclen van zorgstoelen, in opdracht van zorgverzekeraars. Daarnaast wordt actiever ingezet op de buitenlandse markt. 

2001: introductie ‘RCPM bewegend zitten’, naar aanleiding van een wetenschappelijk onderzoek van Dr. Ir. D.L. van Deursen. Conclusie van het onderzoek: rugklachten kunnen worden voorkomen of verminderd door tijdens het zitten kleine rotatiebewegingen onder het zitvlak (uiteinde wervelkolom) te creëren.

RCPM staat voor Rotary Continious Passive Motion. De zitting van een fateuil met RCPM maakt drie tot vijf keer per minuut kleine, nauwelijks merkbare, draaibewegingen terwijl de rugleuning stil staat. 

RCPM compilatie.jpg

2001: De Wellness Collectie wordt uitgebreid met nieuwe stoelmodellen.

2004: Het 50.000e Fitform-mechaniek wordt vervaardigd bij de sociale werkplaats Weener in Den Bosch.

2005-2006: Fitform neemt twee bedrijven over die mobiliteitsproducten maken: Freewiel Eersel en Huka. De bedrijfsnaam wordt gewijzigd naar Wellco. Hieronder vallen voortaan drie merken: Fitform, Freewiel en Huka.

2009: Door een wetswijziging verdwijnt de sta-opstoel grotendeels uit het vergoedingenpakket; alleen de ‘aan functiebeperking aangepaste stoel’ (voor mensen met ernstige zitproblemen) wordt nog vergoed. Voor Wellco breken hierdoor moeilijke jaren aan.

2009: Wellco stoot alle activiteiten op het gebied van mobiliteitsproducten af naar Huka Oldenzaal. De focus ligt weer volledig op ‘gezond zitten’ en op het merk Fitform. Door deze stap, inclusief een reorganisatie en investeringen in innovatie en marketing, wordt weer een stijgende lijn ingezet.

Buitenaanzicht pand2.JPG

2010 - 2020

2010-2014: Ontwikkeling van nieuwe stoelmodellen en introductie Fitform Gemak Collectie en Fitform Wellness-Premium Collectie.

2013: Fitform verovert samen met importeur Medema een goede plaats in een door de Noorse overheid uitgeschreven tender voor (zorg)stoelen, waarna veel zitoplossingen ook daar worden ingezet.

2015 – 2016: Ontwikkeling van fitMotion, opnieuw een vorm van ‘bewegend zitten’. Hieraan gekoppeld wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan door Roessingh Research en Development.

Logo Fitform.jpg

Voorbeelden van de nieuwe Gemak Collectie (rechts) en Wellness-Premium Collectie (links)

compilatie 2 stoelen blok 2000.jpg

 

Uit het onderzoek van Roessingh Research en Development blijkt dat de twee bewegingsmogelijkheden van fitMotion (pressure relief en slow motion) zorgen voor een betere doorbloeding en zuurstofopname van weefsel. Dit vermindert de kans op het ontstaan van decubitus. Daarnaast zorgt de slow motion beweging ervoor dat er minder oedeem in de benen ontstaat.

Nieuw fitMotion.jpg

2015 - 2019: Ontwikkeling van nieuwe, moderner vormgegeven stoelmodellen met diverse luxe opties & accessoires.

Compilatie laatste stoelen 2000.jpg

 

Fitform in 2020

Fitform is uitgegroeid tot een sterke merknaam, met een goede bekendheid en reputatie in de zorgsector en meubelbranche. Fitform staat synoniem voor gezond zitten, maatwerk, Nederlands kwaliteitsproduct en uitstekende service en garantie. In en vanuit Best werken circa vijftig mensen in de fabriek, op kantoor en in de buitendienst. Vakmensen vervaardigen de fauteuils nog steeds grotendeels handmatig

Het merendeel van de stoelen wordt verkocht binnen Nederland. Export vindt met name plaats naar Duitsland, Noorwegen, Zwitserland en Frankrijk. Er is een goede samenwerking met de zorgsector, met name met ergotherapeuten. Innovatie blijft een speerpunt: inspelen op technologische ontwikkelingen en actuele onderzoeken.

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie