Andere gevolgen van verkeerd zitten

 

Met het (lekker) onderuit zakken in een stoel of bank wordt de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom niet optimaal ondersteund, waardoor de rug langdurig plaatselijk wordt belast.

In eerste instantie geeft deze zithouding uw spieren rust door korte ontspanning, maar na een tijdje kan deze houding u behoorlijke klachten opleveren. Problemen die zich dan kunnen voordoen zijn: spierpijn of last van gewrichten, zenuw/aderafknellingen, weefselirritatie, stoornissen in de ingewanden, ademhalingsmoeilijkheden, moeite met opstaan etc.

Al met al reden genoeg om aandacht te schenken aan een gezonde zithouding.

Ademhalingsmoeilijkheden

Wanneer u ingezakt zit, word uw ademhaling bemoeilijkt, doordat uw longen minder ruimte krijgen. De ademhaling zit dan op de borst en niet op de buik, zoals het hoort.

Dus ook voor mensen die astmatisch zijn of kortademig, is een goede zithouding belangrijk om meer lucht te krijgen.

Zenuw- en aderafknelling

Het is duidelijk dat de houding van de dame op de foto niet goed is voor haar beenzenuwen. 

Wat minder duidelijk is, is dat ook een te hoge zitting dit veroorzaakt. Vaak wordt gedacht dat een hoge zitting goed is, maar dit kan leiden tot langdurige afknelling van de beenzenuwen. Slapende benen zijn dan het gevolg.
Wanneer bloedvaten langdurig worden afgekneld, ontstaan spataderen. Dit kan er tevens toe leiden dat vocht niet meer goed wordt afgevoerd, waardoor er vochtophopingen in de benen kunnen ontstaan.

Stoornissen in de ingewanden, spijsverteringsproblemen

In een verkeerde zithouding, bijvoorbeeld onderuitgezakt op de bank, krijgen darmen en maag te weinig ruimte om de spijsvertering goed te laten verlopen. Het is daarom belangrijk dat het lichaam een verticale positie aanneemt; dus geen horizontale houding. 

Een goede zithouding kan spijsverteringsproblemen helpen voorkomen.

Moeite met opstaan

Dat een lage diepe bank het opstaan moeilijk maakt, ligt voor de hand. Maar vaak wordt onterecht gedacht dat opstaan uit een hele hoge stoel wél gemakkelijk is. Dit is echter niet het geval. 

Een te hoge zitting maakt het opstaan lastiger omdat je eerst je gewicht naar voren moet brengen, voor een goede houvast met de voeten aan de grond. Vervolgens moet nogmaals kracht worden gezet voor de opstaande beweging.
Het allergemakkelijkst staat men op vanuit een stoel die qua zithoogte, zitdiepte en armleuninghoogte past bij de lichaamsbouw van de gebruiker.

Valt het opstaan dan nog steeds zwaar? Een sta-op stoel met elektrisch bedienbare sta-op functie kan dan uitkomst bieden!

Weefselirritatie

Weefselirritatie ontstaat bij een te schuine rugleuning of te diepe zitting. Dit komt door de afschuifkracht die daardoor ontstaat.

Bij een bankstel met losse zitkussens zorgt afschuifkracht ervoor dat aan het eind van een avond zitten, de kussens bijna op de grond liggen. Dezelfde kracht ontstaat natuurlijk ook bij een bankstel met vaste kussens. Dit kan bij langdurig zitten weefselirritatie opleveren. U voelt dit door een licht branderig gevoel in uw weefsel, waardoor u de neiging hebt om regelmatig te verzitten.

Veel banken zijn 53/54 cm diep. Dit is voor 80% van de Nederlandse bevolking veel te diep. Fijn om op te liggen, maar zeker niet om langdurig in te zitten.

Spierpijn en last van de gewrichten

Onze wervelkolom wordt overeind gehouden door spieren. Deze spieren hebben als taak de wervelkolom te beschermen tegen de bewegingen die wij maken met ons lichaam. 

Op het moment dat wij met een ronde rug gaan zitten, belasten we die spieren overmatig. Dit kan leiden tot spierpijn of last van de gewrichten. Daarnaast gebeurt er nog iets vervelends als we verkeerd gaan zitten: we verbruiken veel (spier)energie. Onze spieren zijn namelijk aan hard aan het werk. En dat terwijl we juist gaan zitten om uit te rusten! 

Bewezen is dat wie zijn wervelkolom in balans houdt (bij staan, zitten en liggen) maar liefst 30% meer energie overhoudt.

   

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie