Ervaringen met de ZEN Zorgstoel

Hoe ervaren zorgverleners, mantelzorgers en anderen de ZEN Zorgstoel? Welke effecten heeft deze zorgfauteuil op het welzijn van mensen? U leest het hier.

'Wat een ontzettende fijne stoel en hij schommelt zo lekker rustig. Ik val zo in slaap', vertelt een bewoner van Warande Heerewegen die de Zen Zorgstoel al heeft uitgeprobeerd. Heerewegen heeft deze stoel aangeschaft door middel van fondsenwerving."

Medewerker zorginstelling Warande in Zeist
(passage uit bericht van Warande op Linkedin van januari 2023)

In de afgelopen periode hadden wij 3 bewoners in onze groep van 22 bewoners die regelmatig onrustig waren, wat zich op verschillende manieren uitte richting medebewoners en zorgverleners.

Wij zijn de ZEN Zorgstoel gaan inzetten veelal samen met rustgevende muziek via de Silent Disco die we hebben gekregen van Stichting sTeun en Toeverlaat van Teun Toebes en met muziek via een iPad. 
Het was heel mooi om te zien dat dit goed werkte voor deze bewoners en dat we bij hen de zo nodige onrustmedicatie fors konden verminderen.

Leyla Turk
1e verantwoordelijke verzorgenden bij Het Zonnehuis Beekbergen, afd. Ruitersmolen

De ZEN-stoel heeft een grote meerwaarde binnen de kleinschalige woningen. We merken dat bewoners rust krijgen als ze in de stoel zitten, dat ze ontspannen zijn. En voor ons als medewerkers is het ook heel fijn dat we aan werkzaamheden toekomen waar we normaal niet zo snel aan toekomen. Dus het is heel fijn dat deze stoel er is.

Bodine Schers
verpleegkundige bij De Zorggroep

Het allerbelangrijkste is de schommelfunctie omdat het de bewoner ontspant en het een prachtig alternatief is voor medicatie of andere hulpmiddelen.

Karina Arlt
hoofd verpleegafdeling Residenz am Wiesenkamp

We hadden verschillende bewoners met gedragsproblemen. Je maakt gebruik van de schommeloptie en na een paar minuutjes viel iemand in slaap. Het was fijn om dat te zien. Andere mensen vonden het niet prettig om overdag naar bed te gaan, terwijl ze wel rust nodig hadden. Zij wilden per se in de woonkamer blijven. De ZEN-stoel gaf die mensen de optie om daar rust te krijgen. Aan het einde van de dag konden ze rustig naar bed, want ze waren niet zo moe en zo overprikkeld. Ik vind de ZEN-stoel een fantastisch hulpmiddel.

Maria Montenegro
verzorgende bij Zorgpartners

Wij zijn heel bij met de ZEN Zorgstoel. We zijn blij dat we het pilotproject mochten doen en wij willen de stoel niet meer kwijt. De stoel draagt zeker bij aan het werkplezier van medewerkers. Wanneer iemand met onrust door de stoel rustiger wordt, heeft dat effect op de hele sfeer op zo’n afdeling. 

Louise den Oude
medewerker Welzijn bij Zorgpartners
Wij zoeken specifiek welke prikkels voor overprikkeling zorgen of juist onderprikkeling waardoor mensen wat onrustig worden. En hoe we dit zo gunstig mogelijk kunnen beïnvloeden. Dit doen we op heel veel verschillende manieren. Één daarvan is door gebruik te maken van de ZEN-stoel.
Tom Kerkhoffs
ergotherapeut bij De Zorggroep

Het voordeel van deze stoel is zeer duidelijk; dat ik onrust, voordat deze echt ontstaat, kan tegengaan en dat ik reeds aanwezige onrust kan verminderen. Als je ziet hoe de bewoners erop reageren, ook als ze er van te voren misschien zelf niet in geloven. Prachtig. Het is gewoon duidelijk: voor elk verpleeghuis en elke verpleegafdeling is dit fantastisch!

Ina Sarkander
ergotherapeut bij Residenz am Wiesenkamp

Eindevaluatie is dat we erg enthousiast zijn betreffende de ZEN stoel. Het geeft duidelijk verbetering bij onrust.

Anneke Rijneveen
WelThuis, Zoetermeer
Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie