Snoezelen in de ZEN Zorgstoel

“Veel mensen die in onze snoezelruimte in de ZEN-stoel schommelen, vinden dat heel prettig. Wie snel stress ervaart als gevolg van prikkels, wordt er ontspannen en rustig van. Aan de andere kant heeft de stoel een functie voor mensen die niet of bijna niet meer kunnen bewegen. Rustig schommelen zorgt ervoor dat zij toch weer een vorm van beweging ervaren en dat verrijkt hun leven.”

Aan het woord is Tineke Kuivenhoven, medewerker dagbesteding bij zorgorganisatie ’s Heeren Loo (locatie woonzorgpark Willem van den Bergh in Noordwijk). Tineke is een van de drijvende krachten achter Speel-o-theek De Speelbergh en snoezelruimte Droomdal. Dat laatste is een kleurrijke ‘zintuigingsbelevingsruimte’ met o.a. waterbedden, een muziekbed en een ballenbad. Sinds mei 2023 staat er ook een ZEN Zorgstoel. 

Veel positieve reacties

Droomdal wordt in tijdsblokken verhuurd, zodat in alle rust gesnoezeld kan worden. Daar wordt volop gebruik van gemaakt, vertelt Tineke. “De behoefte is heel groot. We ontvangen enkele honderden mensen per maand. Dat varieert van zorggroepen tot individuele cliënten – van jong tot oud – met hun familie.” Op de ZEN Zorgstoel wordt vooral positief gereageerd, gaat ze verder. “We vragen regelmatig hoe mensen het snoezelen ervaren. Vaak horen we dat ze de stoel heerlijk vonden. Een van onze dagbestedingscliënten komt elke week en ligt er dan altijd in.”

Schommelen zorgt voor andere beleving

De snoezelruimte is een mix van zintuigprikkelende en rustgevende elementen. De ZEN Zorgstoel is er vooral voor de ontspanning, zegt Tineke. “Iedereen vindt het heel relaxt. Je schommelt ontspannen, je hoeft niets te doen. Ook als je je ogen opent, zie je ontspannende dingen, zoals verlichting die van kleur verandert. Die rust geeft onder andere mensen met een hoge spierspanning veel comfort.” Ook cliënten die door hun aandoening aan een rolstoel zijn gekluisterd, genieten in de stoel. “Als je altijd maar stilzit en niet van houding kunt wisselen, zorgt het schommelen voor een hele andere beleving.”

Kijk hier voor meer informatie over de ZEN Zorgstoel, inclusief ervaringen van zorgverleners.

Over onderstaande foto vertelt Tineke Kuivenhoven: “Deze cliënt komt elke week naar de snoezelruimte en ligt dan altijd heerlijk in de ZEN-stoel.”

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie