De Meerenburgh blij met Fitform ‘schenkstoel’

In het dorp Leur (bij Wijchen) is van een grote woonboerderij een particuliere woonzorgvoorziening gemaakt. Het kleinschalige verpleeghuis, genaamd De Meerenburgh, is bestemd voor zorgbehoeftige ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Er is veel aandacht voor huiselijkheid, kleinschaligheid, comfort en een fijne daginvulling. Fleur Sneep is de bevlogen directeur (rechts op foto).

Ergotherapeut/docent Saskia Daam-Sengers vindt het zo’n bijzondere plek dat ze De Meerenburgh nomineerde voor een Fitform ‘schenkstoel’, in het kader van het 40-jarig bestaan van Fitform. “Er wordt met hart en ziel een fijn thuis geboden aan bewoners met verschillende aandoeningen. Door de toenemende zorgzwaarte van de mensen is er steeds meer vraag naar een goede stoel die voor meerdere bewoners ingezet kan worden. Deze stoel is dus meer dan welkom en zou bijdragen aan zitgenot en voor de zorgverleners aan het kunnen blijven leveren van hun goede zorg”, schreef Saskia aan Fitform.

"Deze stoel biedt veel mogelijkheden"

Op woensdag 27 januari namen directeur Fleur Sneep en haar collega’s van De Meerenburgh de zorgfauteuil in ontvangst. “We zijn er erg blij mee en waren vereerd dat Saskia ons nomineerde”, vertelt Fleur. “In deze stoel kunnen mensen ontspannen een middagdutje doen én worden ze ondersteund bij het opstaan. Dit biedt echt veel mogelijkheden.” De Fitform zorgfauteuil heeft een plekje gekregen in de sfeervolle gemeenschappelijke woonruimte. “Niet iedereen wil in de eigen kamer een dutje doen. Sommige mensen vallen juist sneller in slaap in een omgeving, met wat reuring op de achtergrond. Zo kan deze stoel voor een fijn rustmoment zorgen.” 

Ook verzorgende Monique Maillé (foto) reageert enthousiast op de nieuwe aanwinst. “Een voordeel is ook dat het voor ons minder zwaar is om iemand uit een stoel te tillen. En verder vind ik het echt een hele mooie stoel. Wat een prachtig cadeau om te krijgen!” De Meerenburgh mocht zelf de kleur van de fauteuil bepalen. Het werd warm blauw, passend bij het kleurenpalet van de gezellige woonkamer. Op de foto legt Dennis van Dijk van Fitform uit hoe de fauteuil m.b.v. de handbediening in diverse standen gezet kan worden: neutraal, relax, rust en sta-op.

“Maatwerk essentieel voor zitondersteuning”

Saskia Daam-Sengers (foto) is sinds februari 2020 als docent praktijkonderwijs ergotherapie verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarvoor werkte ze ruim tien jaar als ergotherapeut. Ze begeleidde mensen met diverse aandoeningen en specialiseerde zich in Multiple Sclerose, COPD en de ziekte van Parkinson. Saskia heeft goede ervaringen met Fitform.

In haar werk bezocht ze o.a. bewoners van woonzorgvoorziening De Meerenburgh. “Daar zag ik dat, als bewoners ouder werden en/of verder in hun ziekteproces zaten, het opstaan uit een stoel voor hen lastiger werd. Van zorgverleners wordt dan steeds meer gevraagd. Tegelijkertijd is het belangrijk om een bewoner zo lang mogelijk zelf op te laten staan. Aan de ene kant vanwege behoud van hun mobiliteit, en aan de andere kant omdat het iemand een gevoel van autonomie geeft. Bij een stoel met een sta-op ondersteuning kan de verzorgende het opstaan begeleiden zonder zelf iemand fysiek omhoog te hoeven helpen. Hiermee wordt de inzet van een hulpmiddel uitgesteld.” 

Chronische pijn

Voor veel kwetsbare mensen is een goede fauteuil heel belangrijk, weet Saskia. “Bijvoorbeeld als je te maken hebt met chronische pijn. Met de juiste ondersteuning op de juiste plekken, bijvoorbeeld in de rug, is het mogelijk om ontspannen te zitten.” Dat geldt niet alleen voor ouderen, benadrukt ze. “Ook jonge mensen kunnen hier veel behoefte aan hebben. Wie goed kan ontspannen en uitrusten tijdens het zitten, houdt energie over voor andere activiteiten.” 

Toch lukt het veel mensen niet om de juiste stoel te vinden, is haar ervaring. “Echt maatwerk, wat Fitform biedt, is essentieel voor goede ondersteuning. Ieders postuur is immers anders. Maar wat je ziet, is dat er vaak een dure stoel wordt gekocht in een maat S, M of L. Dat is meestal niet voldoende.” Saskia adviseert daarom: ga op pad voor een échte maatwerkfauteuil en laat je goed adviseren. 

Goede ervaringen

Met Fitform heeft ze goede ervaringen. “Ik heb er altijd veel mee gewerkt en vind vooral de in hoogte verstelbare lumbaalsteun een echte pre ten opzichte van andere stoelen. Ook als er een bijzondere ondersteuning nodig is, bijvoorbeeld een speciale zitting of rugleuning, adviseerde ik deze stoelen.” 

Voor zorginstellingen is het door de diversiteit aan bewoners niet altijd eenvoudig om iedereen optimale persoonlijke zitondersteuning te bieden, aldus Saskia. “Maar ik zie wel dat ze er allemaal hun best voor doen en dat is zeer te waarderen.” 

 

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie