Fitform schenkt zorgfauteuil aan SRN Tilburg

In het jubileumjaar 40 jaar Fitform schenken wij op verschillende momenten een zorgfauteuil. Ergotherapeuten konden hiervoor een zorginstelling nomineren. De eerste ‘schenkstoel’ staat sinds kort bij SRN Tilburg. Daar spraken we ergotherapeut Marloes van de Pol. Zij nomineerde deze zorgorganisatie vooral vanwege de bijzondere doelgroep. 

SRN Tilburg is een tweedelijns organisatie die multidisciplinaire revalidatiezorg aanbiedt. De doelgroep bestaat uit mensen met chronische pijn en mensen met postcommotionele klachten. Zij krijgen een behandelprogramma waarbij een revalidatiearts, ergotherapeut, fysiotherapeut, psycholoog en ontspanningstherapeut bij betrokken zijn. De eigenaren van de Tilburgse vestiging zijn Ferenc de Kock (links) en Pleun Halman.

Postcommotionele klachten

Postcommotionele klachten ontstaan door een ‘schudding’ van het brein, meestal als gevolg van een val of botsing. Het gaat om langdurige problemen die variëren van hoofdpijn en vermoeidheid tot duizeligheid en stijve spieren. “Juist voor deze groep zijn veelvuldige rust- en ontspanningsmomenten gedurende de dag heel belangrijk. Dan moeten ze gesteund zitten en vooral het hoofd goed kunnen laten rusten”, vertelt Marloes in een van de behandelkamers van SRN Tilburg. Hier werkt ze enkele dagen per week. Daarnaast is ze in de eerste lijn actief bij Ergotherapie Tilburg-Waalwijk e.o. 

Voordelen van kantelpositie

Marloes ziet veel jonge mensen en dat is niet de groep die snel aan een Fitform-fauteuil denkt. “Zij houden zich vaak groot en denken: zo’n stoel is niets voor mij. Als ze hun hoofd willen laten rusten, zakken ze onderuit op de bank of een gewone stoel. Geen goede houding natuurlijk en het werkt niet. Of ze halen een hoge tuinstoel naar binnen, maar ook dat is niet comfortabel genoeg. Zelfs een gewone relaxfauteuil is niet voldoende, want daarmee kun je alleen de rugleuning naar achteren zetten en de benen omhoog. Het is juist de kantelpositie die veel gezondheidsvoordelen biedt.”  

'Instelmogelijkheden heel belangrijk voor cliënten'

Mensen moeten het effect ervaren, geeft Marloes aan. “Daarom ben ik heel blij met deze zorgstoel van Fitform.” Ze heeft al veel positieve reacties van cliënten ontvangen, illustreert ze met voorbeelden. “Iemand zat een beetje gekanteld, met de benen omhoog en zei: ‘Dit is voor het eerst in tijden dat ik ontspannen zit. Zo kan ik het gesprek wél volhouden’. En een andere cliënt riep uit dat-ie de stoel wel wilde meenemen.”

Instelmogelijkheden

Als het om zitten gaat, zijn volgens Marloes voldoende instelmogelijkheden van groot belang. “Er kwam een mevrouw met heupproblemen door een zenuwbeschadiging. Zij kon heel moeilijk zitten. Ik liet haar in de Fitform-stoel zitten omdat je daarin de hoek kunt openzetten. Een andere cliënt heeft angst om achterover te liggen, waardoor ze niet meer ‘plat’ kan slapen. Telkens als ze hier is, kantel ik de stoel 5 graden verder, zodat ze stapje voor stapje went aan het achterover liggen.” 

Er zijn veel aandoeningen die kunnen leiden tot zitproblemen, weet Marloes. Bijvoorbeeld de Ziekte van Lyme, het Syndroom van Ehlers-Danlos (EDS) en POTS. Dit laatste is een aandoening waarbij de overgang van liggen naar zitten een abnormaal grote toename van de hartslagfrequentie veroorzaakt. Hierbij treden symptomen op zoals duizeligheid, moeite met nadenken of een gevoel van slapte. “Bij POTS is het belangrijk dat iemand heel gedoseerd van lig naar zit kan komen. Je hebt dus een stoel nodig die dat mogelijk maakt.”

Onafhankelijk advies

De ergotherapeut benadrukt dat het welzijn van haar cliënten voorop staat en dat zij neutraal en onafhankelijk adviseert. “Ik geef aan wat voor soort ondersteuning nodig is. Welk product of merk iemand uiteindelijk kiest, maakt me niet uit, als het maar goed is.” 

Samenwerking met ergotherapeuten

Bij SRN Tilburg staat nu een Fitform 570 Vario fauteuil, uitgevoerd in Silvertex. Dit sterke materiaal is hygiënisch en gemakkelijk afneembaar. Marloes koos voor een terracottakleur omdat dit mooi past in de behandelkamer.

Fitform-accountmanager Dennis van Dijk (rechts op de foto) verzorgde de plaatsing in Tilburg. Hij werkt regelmatig samen met ergotherapeuten. Ook is hij betrokken bij de cursus 'Zitoplossingen en aan functiebeperking aangepaste stoel' die speciaal voor ergotherapeuten is ontwikkeld. 

Overhandiging overige schenkstoelen

Vanwege de coronamaatregelen vindt de overhandiging van de andere zorgstoelen later in het jaar plaats.

 

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie