Fitform-zorgfauteuil voor hospice in Naarden 

 

Het C’est la Vie-Huis in Naarden kreeg op dinsdag 17 november een mooie zorgfauteuil cadeau. In het jubileumjaar van Fitform was dit de derde ‘schenkstoel’ die we met plezier hebben overhandigd. Het hospice werd voorgedragen door Josien Boomgaard, die met haar ergotherapeutische achtergrond van grote waarde is voor de vrijwilligers en gasten van het hospice. Coördinator Marina Bol van het C’est la Vie-Huis nam de nieuwe fauteuil in ontvangst.

Het hospice ontvangt sinds maart 2017 gasten. Vanaf het begin is Josien Boomgaard (70), woonachtig in Naarden, als vrijwilliger betrokken. “Eerst voor de inrichting en noodzakelijke hulpmiddelen en daarna als ergotherapeut. Ik train alle vrijwilligers om zo veilig mogelijk te kunnen functioneren.” Het C’est la Vie-Huis telt acht kamers waarin de gasten hun laatste maanden, weken, dagen of uren doorbrengen. Met liefdevolle aandacht van de vrijwilligers en een professional.

Zitondersteuning belangrijk

De kosten voor een verblijf in het hospice worden door de zorgverzekeraar en de gast zelf betaald. Er blijft nauwelijks geld over voor de aanschaf van, misschien op het eerste gezicht, niet zo noodzakelijke voorzieningen. Een prettig zittende (zorg)stoel in een hospice is geen vanzelfsprekendheid. 

De inmiddels gepensioneerde Josien werkte ruim veertig jaar als ergotherapeut. Als geen ander weet ze hoe belangrijk goede zitondersteuning is. Daarom nomineerde ze het hospice. Op 17 november kwam Fitform-accountmanager Jan Wouter Tijsma in Naarden de zorgstoel bezorgen. 

In haar training aan vrijwilligers richt Josien zich vooral op hun werkhouding en andere arbotechnische omstandigheden. “Verder adviseer ik welke hulpmiddelen zinvol zijn en hoe je ermee kunt werken. Ook goed zitten komt aan bod. Dan pakken we er een stoel bij, heel praktisch, en kijken we hoe dat voelt. Een goede houding is belangrijk, ook als je als vrijwilliger lang bij iemand aan het bed zit.”

Ontspanning en meer energie

Er is ook aandacht voor het zitten van de gasten. “Als iemand even uit bed kan, hoe zet je hem of haar dan op een stoel? En waar moet die stoel aan voldoen?” Vanuit haar lange ervaring met mensen met allerlei aandoeningen, weet ze dat comfortabel zitten voor ontspanning zorgt. “Daarmee kun je onder andere doorzitplekken voorkomen. Bovendien zorgt ontspanning voor meer energie en een hogere belastbaarheid.”

Bij goed zitten hoort ook goed opstaan, gaat Josien verder. “Ik ben in mijn werk bij veel cliënten thuisgekomen. Je ziet mensen dan vaak scheef en onderuitgezakt op een bank zitten. Ik begon meestal met het leggen van een paar boeken onder de voorpoten. Dat zorgt direct voor een andere, meer ontspannen zithouding. Je moet het voelen, daar begint het mee. De volgende stap kan, indien nodig, een verstelbare stoel met sta-op functie zijn.”

Positief over Fitform

Met de Fitform-zorgfauteuil heeft Josien Boomgaard uitsluitend positieve ervaringen. “Wat ik mooi vind, is dat het een stoel is die er niet ‘gehandicapt’ uitziet, maar wel volop aanpasbaar is aan de behoeften en noodzaak van de klant. Ik weet nog dat ik een keer aangaf dat een mevrouw een stoel nodig had met niet alleen een ROHO-kussen op de zitting, maar ook op de rug. Iedereen zei dat dit niet kon, maar Fitform heeft het gemaakt. Die mevrouw was innig gelukkig, want het was voor haar de enige mogelijkheid om fatsoenlijk te kunnen zitten.” 

Foto's: Astrid Bron Zorgfotograaf

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie