Ervaringen met de ZEN Zorgstoel

Hoe ervaren zorgverleners, mantelzorgers en anderen de ZEN Zorgstoel? Welke effecten heeft deze zorgfauteuil op het welzijn van mensen? U leest het hieronder. Meer weten?

Veel mensen die in onze snoezelruimte in de ZEN-stoel schommelen, vinden dat heel prettig. Wie snel stress ervaart als gevolg van prikkels, wordt er ontspannen en rustig van. Aan de andere kant heeft de stoel een functie voor mensen die niet of bijna niet meer kunnen bewegen. Rustig schommelen zorgt ervoor dat zij toch weer een vorm van beweging ervaren en dat verrijkt hun leven.”
Tineke Kuivenhoven
medewerker dagbesteding bij 's Heeren Loo, locatie woonzorgpark Noordwijk

Als iemand niet in de stoel zou kunnen, ben je best een tijdje bezig om de onrust weg te nemen. Het verschilt van persoon tot persoon, maar dat kan tot maximaal één of anderhalf uur duren. In zo’n situatie heeft een bewoner een-op-een aandacht nodig. Die tijd kun je niet aan iemand anders schenken. Collega’s moeten dit opvangen, wat belastend is omdat ook wij kampen met personeelstekorten. Als een bewoner in de stoel tot rust komt, scheelt dat dus veel."

Jennifer Veldhuizen
verpleegkundige bij Golden Years, locatie Eikenrode, Loosdrecht

De ZEN Zorgstoel is op Catharinenberg al regelmatig ingezet. Bijvoorbeeld voor een bewoner die veel onrust heeft. Wanneer de stoel begint te bewegen, dan zie je de bewoner ontspannen. Ik vind het een goede investering voor bewoners met onrust. Ik ben groot fan van de stoel voor de bewoners. Het heeft absoluut meerwaarde."

Marieke Verhoeven-van Biljouw
verzorgende IG, Amaliazorg, locatie Catharinenberg, Oisterwijk

Mevrouw ging wat lacherig in de stoel zitten met als reactie: 'Wat is dit voor een rare stoel? Na vijf minuten was mevrouw heerlijk aan het relaxen (slapen). Toen ze eenmaal uit de stoel kwam, zei ze direct: 'Die rare stoel is wel heel fijn'."

Angela Köster
huiskamermedewerker, Amaliazorg, locatie Kempenhaeve, Oirschot

Meneer vindt de stoel heerlijk ontspannend. Ook zijn echtgenote ziet dat de stoel meneer zichtbaar goed doet."

Debby Rijkers
gespecialiseerd medewerker welzijn, Amaliazorg, locatie Van Haarenstaete, Veghel

We hebben al verschillende dagen de ZEN Zorgstoel 's avonds gebruikt, bewoners liggen er regelmatig heerlijk in. De een geniet van een uurtje rust, de ander komt tot rust voordat ze naar bed gaat. Op onze woongroep wordt de stoel goed gebruikt."

Mieke van Laarhoven
EVV verpleegkundige, Amaliazorg, locatie Kempenhaeve, Oirschot

Een bewoonster van de locatie Heerewegen had hele sterke loopdrang. Ze kon nergens rust vinden. Ik wist niet goed wat ik moest doen. In een nieuwsbrief van hulpmiddelenleverancier HartingBank kwam ik een bericht over de ZEN Zorgstoel tegen. Eerlijk gezegd was ik heel sceptisch; wéér iets nieuws op de markt…Aan de andere kant: niet geschoten is altijd mis, dus wilde ik het toch uitproberen.
We hebben de stoel op de afdeling gezet en de bewoonster viel direct in slaap toen ze erin ging schommelen. Iedereen stond versteld: ze heeft nu echt rust! Voor mij was dit het bewijs dat het werkt. De proefplaatsing heeft me overtuigd.”

Laura van der Gun
ergotherapeut bij Warande, locatie Heerewegen, Zeist

Loopdrang komt vaak voor bij dementie. Mensen worden daar ontzettend moe van. Het lichaam heeft behoefte aan rust, maar door de dementie lukt het mensen niet om te gaan zitten en uit te rusten. De ZEN-stoel is daarom een uitkomst. De schommelbeweging zorgt voor ontspanning en daardoor kan het lichaam zich wél overgeven aan de vermoeidheid. Mensen vallen daardoor ook snel in slaap in de stoel.”

Christien van der Merwe
gespecialiseerd medewerker Welzijn bij Amaliazorg, locatie Kempenhaeve, Oirschot

Een cliënt met zware dementie was heel onrustig. Ze liep de hele dag heen en weer, kon nergens rust vinden. Vanuit mijn rol als ambassadeur zorgtechnologie heb ik veel contact met zorghulpmiddelenleverancier HartingBank. Onze contactpersoon vertelde over de nieuwe ZEN Zorgstoel en toen dacht ik: dat wil ik wel eens testen bij deze cliënt. HartingBank heeft toen een proefplaatsing geregeld.
Toen deze mevrouw voor het eerst in de stoel ging zitten en het schommelen begon, viel ze al binnen een minuut in slaap. We hadden haar al een lange tijd niet zo rustig gezien. Wat we na een tijdje ook merkten, was dat het effect verder ging dan meer rust overdag. Het werkte door naar de avond, iets wat we niet hadden verwacht. Overdag schommelen in de ZEN Zorgstoel maakte haar zo rustig dat ze ’s avonds niet meer overprikkeld was. Daardoor ging ze rustig naar bed en viel ze beter in slaap."

Patricia van Rooijen
ergotherapeut bij ZorgSpectrum, regio Utrecht

De ZEN Zorgstoel is bij ons in twee verschillende groepen uitgeprobeerd via een proefplaatsing. We konden de stoel goed inzetten en de mensen zaten er comfortabel in. In één groep verblijven veel mensen met onrust en loopdrang. Als zij gingen schommelen in de ZEN-stoel leken zij goed te kunnen ontspannen en bleven ze rustig zitten. We kunnen nog geen ervaringen delen over een lange periode, maar de eerste indruk is zeker positief. Daarom heeft onze organisatie op basis van de proefplaatsing twee ZEN Zorgstoelen aangeschaft."

Miranda Kapteijns
dagbestedingscoach bij Laverhof, locatie St. Barbara, Wijbosch

De ZEN-stoel bleek een schot in de roos. In de stoel werd mevrouw een stuk alerter en helderder, ze ontspande en begon te lachten. Je zag haar letterlijk genieten van het schommelgevoel. Alsof ze lekker lag te soezen in een hangmatje op het strand.”

Anke Korf
ergotherapeut bij Cardia Floriadehof, Zoetermeer

“Vooral roepgedrag heeft veel impact op anderen. Het hoeft echt niet stil en saai te zijn op een afdeling, maar wel ontspannen. Dat is belangrijk. Wat je ziet is dat als iemand rustiger is geworden door de stoel, de sfeer in de groep meteen verbetert.
Als een bewoner zich prettig voelt, heb je bereikt wat je wilde. Dan ga je met voldoening naar huis.” 

Joke Vlemmix
EVV verpleegkundige bij Amaliazorg, locatie Kempenhaeve, Oirschot

'Wat een ontzettende fijne stoel en hij schommelt zo lekker rustig. Ik val zo in slaap', vertelt een bewoner van Warande Heerewegen die de ZEN Zorgstoel heeft uitgeprobeerd. Heerewegen heeft deze stoel aangeschaft door middel van fondsenwerving."

Medewerker zorginstelling Warande in Zeist
(passage uit bericht van Warande op Linkedin van januari 2023)

In de afgelopen periode hadden wij 3 bewoners in onze groep van 22 bewoners die regelmatig onrustig waren, wat zich op verschillende manieren uitte richting medebewoners en zorgverleners.

Wij zijn de ZEN Zorgstoel gaan inzetten veelal samen met rustgevende muziek via de Silent Disco die we hebben gekregen van Stichting sTeun en Toeverlaat van Teun Toebes en met muziek via een iPad. 
Het was heel mooi om te zien dat dit goed werkte voor deze bewoners en dat we bij hen de zo nodige onrustmedicatie fors konden verminderen."

Leyla Turk
1e verantwoordelijke verzorgenden bij Het Zonnehuis Beekbergen, afd. Ruitersmolen

De ZEN-stoel heeft een grote meerwaarde binnen de kleinschalige woningen. We merken dat bewoners rust krijgen als ze in de stoel zitten, dat ze ontspannen zijn. En voor ons als medewerkers is het ook heel fijn dat we aan werkzaamheden toekomen waar we normaal niet zo snel aan toekomen. Dus het is heel fijn dat deze stoel er is."

Bodine Schers
verpleegkundige bij De Zorggroep, locatie Ruijsstraat, Helden

Het allerbelangrijkste is de schommelfunctie omdat het de bewoner ontspant en het een prachtig alternatief is voor medicatie of andere hulpmiddelen."

Karina Arlt
hoofd verpleegafdeling Residenz am Wiesenkamp, Hamburg (Dld)

We hadden verschillende bewoners met gedragsproblemen. Je maakt gebruik van de schommeloptie en na een paar minuutjes viel iemand in slaap. Het was fijn om dat te zien. Andere mensen vonden het niet prettig om overdag naar bed te gaan, terwijl ze wel rust nodig hadden. Zij wilden per se in de woonkamer blijven. De ZEN-stoel gaf die mensen de optie om daar rust te krijgen. Aan het einde van de dag konden ze rustig naar bed, want ze waren niet zo moe en zo overprikkeld. Ik vind de ZEN-stoel een fantastisch hulpmiddel."

Maria Montenegro
verzorgende bij Zorgpartners, locatie Floravita, Boskoop

Wij zijn heel bij met de ZEN Zorgstoel. We zijn blij dat we het pilotproject mochten doen en wij willen de stoel niet meer kwijt. De stoel draagt zeker bij aan het werkplezier van medewerkers. Wanneer iemand met onrust door de stoel rustiger wordt, heeft dat effect op de hele sfeer op zo’n afdeling."

Louise den Oude
medewerker Welzijn bij Zorgpartners, locatie Floravita, Boskoop
Wij zoeken specifiek welke prikkels voor overprikkeling zorgen of juist onderprikkeling waardoor mensen wat onrustig worden. En hoe we dit zo gunstig mogelijk kunnen beïnvloeden. Dit doen we op heel veel verschillende manieren. Één daarvan is door gebruik te maken van de ZEN-stoel."
Tom Kerkhoffs
ergotherapeut bij De Zorggroep, Limburg

Het voordeel van deze stoel is zeer duidelijk; dat ik onrust, voordat deze echt ontstaat, kan tegengaan en dat ik reeds aanwezige onrust kan verminderen. Als je ziet hoe de bewoners erop reageren, ook als ze er van te voren misschien zelf niet in geloven. Prachtig. Het is gewoon duidelijk: voor elk verpleeghuis en elke verpleegafdeling is dit fantastisch!"

Ina Sarkander
ergotherapeut bij Residenz am Wiesenkamp, Hamburg (Dld)

Eindevaluatie is dat we erg enthousiast zijn betreffende de ZEN stoel. Het geeft duidelijk verbetering bij onrust."

Anneke Rijneveen
WelThuis, Zoetermeer
Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie