Informatie voor innovatiemanagers en -medewerkers

Minder onrust bij dementie

Onrustig gedrag komt vaak voor bij mensen met dementie. Wie zich in de ouderenzorg bezighoudt met innovatie weet dat dit een urgent én uitdagend thema is. Hoe kun je collega's ondersteunen bij het verminderen van onrust? Is er een innovatief hulpmiddel dat de levenskwaliteit van mensen met dementie vergroot en daarmee ook het welzijn van medebewoners? Kan zo'n hulpmiddel bovendien de werkdruk verkleinen en het werkplezier vergroten? 

Met onze deskundigheid en ervaring willen wij de sector vooruithelpen. Daarom informeren we informatiemanagers en -medewerkers graag over een nieuw medisch hulpmiddel dat onrust bij dementie kan verminderen: de ZEN Zorgstoel met schommelfunctie. Ergotherapeuten en andere zorgverleners bevestigen met tal van praktijkervaringen de positieve resultaten van deze nieuwe zorgstoel. Zij delen hun ervaringen omdat ze het belangrijk vinden dat het welzijn van zoveel mogelijk mensen met dementie (en hun omgeving) vergroot wordt. 

Benieuwd hoe uw organisatie met de ZEN Zorgstoel kan inspelen op de toekomst? We nodigen u graag uit voor een kennismaking. Ook hierover leest u meer op deze pagina. 

Wat is er aan de hand?

De zorgsector maakt flinke stappen op het gebied van innovatie. Dat is hard nodig, want onze samenleving vergrijst en het aantal beschikbare zorgverleners neemt niet toe. Dit vraagt om een forse transitie.  

Als gevolg van de vergijzing groeit het aantal mensen met dementie. Het streven is om hen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Als dit niet meer gaat, komt het verpleeghuis in beeld. Een groot aantal mensen met dementie heeft last van onrust. Zij uiten dit onder meer via loopdrang, roepen, op tafel tikken en krabben. Vaak worden zij hier ontzettend moe van, maar tegelijkertijd krijgen ze het zelf niet voor elkaar om voldoende rust te nemen.

Betrokken zorgmedewerkers geven warme zorg, al kan dit in de knel komen door personeelskrapte. Ze proberen van alles om iemand overdag te laten rusten, maar bij sommige bewoners lijkt niets te werken. Uiteindelijk raakt iedereen in een woongroep of op een afdeling gefrustreerd: de rusteloze bewoner, medebewoners en zorgverleners.

Een kans: het effect van schommelen

Kan een innovatief hulpmiddel een bijdrage leveren aan het verminderen van onrust bij dementie? In dat vraagstuk hebben wij ons verdiept via toegepast onderzoek, de ontwikkeling van een innovatief hulpmiddel, pilotprojecten in zorginstellingen en de feedback van zorgmedewerkers. 

Als uitgangspunt is gekozen voor de kracht van schommelen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een kalmerende zintuiglijk stimulerende schommelbeweging positief kan bijdragen aan een vermindering van onrustig gedrag, vanwege het positieve effect op zowel het vestibulaire als het proprioceptieve zintuiglijke systeem.

Fitform, een vertrouwd merk in de zorgsector, heeft op basis hiervan een zorgstoel met elektrische schommelfunctie ontwikkeld: de ZEN Zorgstoel.

Klik op de foto om de video te starten.

Positieve ervaringen van zorgverleners

Het nieuwe hulpmiddel wordt inmiddels in verschillende verpleeghuisorganisaties ingezet. De impact is groot. Bewoners ervaren aantoonbaar minder onrust en meer ontspanning. Dit heeft een gunstig effect op hun omgeving. Bovendien kunnen zorgverleners hun kostbare zorgtijd over meer mensen verdelen en ervaren ze meer werkplezier. 

Dit alles zeggen wij niet zelf. Het zijn uitspraken van zorgverleners die met de ZEN Zorgstoel werken. Een greep uit hun reacties:

  • “De ZEN Zorgstoel is een schot in de roos" - Anke Korf (ergotherapeut bij Cardia)
  • "Onze zorgmedewerkers kozen voor de ZEN Zorgstoel" - Ronald Schouten (manager Wonen bij WIJdezorg)
  • “Iedereen stond versteld, ze heeft nu echt rust!” - Laura van der Gun (ergotherapeut bij Warande)
  • "Als iemand rustiger is geworden, verbetert meteen de sfeer in de groep" - Joke Vlemmix (EVV'er bij Amaliazorg)
  • “Eindelijk hadden we iets dat echt werkte” - Patricia van Rooijen (ergotherapeut bij ZorgSpectrum)

Uw nieuwe innovatieproject?

Verschillende zorgorganisaties koppelen de proefplaatsing van een ZEN Zorgstoel aan hun innovatie-agenda. Het monitoren van cliënten die gebruikmaken van de zorgstoel levert namelijk bruikbare informatie op. Wanneer u een uitgebreider onderzoek naar de effecten van de zorgstoel wenst te doen, werken we graag mee. In het belang van mensen met dementie blijven we de zorgstoel doorontwikkelen en praktijkervaringen spelen daar een belangrijke rol bij. 

  • Wilt u meer weten over de ZEN Zorgstoel?
  • Bent u geïnteresseerd in een proefplaatsing waarbij uw zorgmedewerkers de effecten monitoren?
  • Wilt u misschien een uitgebreider (wetenschappelijk) onderzoek koppelen aan deze nieuwe zorgstoel?

U kunt contact opnemen met Colette van der Linden, directeur van Wellco (producent van de Fitform ZEN Zorgstoel), via c.vanderlinden@wellco.nl of tel. 088 - 388 100.

Zij beantwoordt met plezier al uw vragen. 

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie