Schommelstoel & decubitus: een innovatieve oplossing voor drukverlichting

Decubitus komt veel voor in de ouderenzorg. Deze aandoening kan verschillende oorzaken hebben, maar zie je vooral bij mensen die niet mobiel zijn. Decubituswonden leiden tot pijn, ongemak en kunnen ernstige complicaties veroorzaken. Regelmatig bewegen is essentieel om de doorbloeding te stimuleren en zo het risico op klachten en problemen te verminderen.

Voor mensen met een beperkte mobiliteit, zoals bedlegerige of rolstoelgebonden personen, kan een elektrische schommelstoel een goede oplossing zijn. De automatische zachte schommelbeweging helpt om de bloedsomloop te stimuleren, verdeelt de lichaamsdruk en vermindert vochtophoping.

In deze blog gaan we dieper in op decubitus en bespreken we hoe een elektrische schommelstoel kan bijdragen aan de behandeling en preventie ervan.

Vrouw met decubitus in bed

Wat is decubitus?

Decubitus, ook wel doorligwonden genoemd, is een lokale beschadiging van de huid en het onderliggend weefsel. Deze beschadiging ontstaat door langdurige drukkracht, schuifkracht en/of wrijving. Vooral mensen die lange tijd zitten of liggen zonder beweging lopen risico op decubitus. Kwetsbare plekken zijn onder andere ellebogen, heupen, hielen en stuit.

Bij decubitus worden bloedvaten afgekneld, waardoor de huid en het omliggende weefsel onvoldoende zuurstof en voeding krijgen. Tegelijkertijd worden afvalstoffen niet meer goed afgevoerd. Dit kan leiden tot weefselschade en in ernstige gevallen kunnen huidlagen zelfs afsterven.

Decubitus ontstaat door de volgende krachten:

  • Drukkracht

Hier gaat het om de kracht loodrecht op de huid en de onderliggende weefsels. De druk is het hoogste op de diepere weefsels en het laagste op de opperhuid. Hierdoor kunnen er inwendige dieperliggende weefsels beschadigingen, terwijl de huid aan de buitenkant nog intact lijkt.

  • Wrijfkracht en schuifkracht

Hier gaat het om een horizontale kracht die op de huid wordt uitgeoefend. Deze ontstaat bijvoorbeeld als iemand verplaatst wordt van bed naar brancard of als iemand onderuitzakt op een stoel. Wanneer de huid dan wordt meegetrokken terwijl de onderliggende lagen blijven zitten, schuurt de hoornlaag van de huid weg. Bloedvaten en weefsel beschadigen waardoor wonden en blaren kunnen ontstaan. Uiteindelijk kan hierdoor ook decubitus ontstaan.

Microbewegingen en wisselhoudingen

Beweging is essentieel bij de behandeling en preventie van decubitus. Door iedere 4 uur te wisselen van houding, wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd en de druk op kwetsbare plekken verlicht. Dit helpt om nieuwe decubituswonden te voorkomen en bevordert het herstel van al aanwezige wonden.

Voor mensen met een beperkte mobiliteit, zoals ouderen en mensen met neurologische aandoeningen, is wisselen van houding niet vanzelfsprekend. Juist voor deze groep is het extra belangrijk om voldoende variatie in de zithoudingen te integreren in het dagelijks leven. Het creëren van microbewegingen kan al een groot verschil maken en het risico op decubitus verkleinen. Dit is op verschillende manieren mogelijk:

  • Wisselen van zithouding

Door subtiele aanpassingen aan de rugleuning of het kantelen van een stoel kan de zithouding subtiel worden aangepast. Het positieve effect van (automatische) houdingswisselingen is wetenschappelijk onderzocht en aangetoond door Roessingh Research and Development – Impact lab voor Gezondheidstechnologie (dit volledige onderzoeksrapport is op te vragen bij Fitform).

  • Ergonomische stoelen

Met stoelen die een kantelmechanisme, elektrisch aanpassingen of (elektrische) schommelbewegingen bieden, kunnen subtiele aanpassingen in de zithouding eenvoudig worden gemaakt.

  • Antidecubitus zitkussens

Er zijn verschillende antidecubitus kussens verkrijgbaar, zoals een zitkussen met traagschuim of Intelli-Gell. Het Intelli-Gell kussen bestaat uit compartimenten gevuld met een unieke gel die meebeweegt op drukpunten, terwijl het de rest van het lichaam zonder tegendruk ondersteunt. Bij kleine bewegingen, zoals bij het verzitten, biedt het kussen extra ondersteuning.

De elektrische schommelstoel als hulpmiddel bij decubitus

Een elektrische schommelstoel helpt bij het stimuleren van microbewegingen in het lichaam. De subtiele schommelbeweging zorgt voor een verplaatsing van druk op de huid, spieren en gewrichten, wat doorbloeding stimuleert, zuurstofsaturatie verhoogt en de druk lokaal vermindert. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de toevoer van voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd.

Automatische schommelbewegingen maken het mogelijk om de druk te verlichten zonder actieve inspanning, wat vooral gunstig is voor mensen met beperkte mobiliteit. Naast de fysieke voordelen van de schommelstoel bij mensen met decubitus, heeft de schommelstoel ook een ontspannende werking. Hoe langer mensen schommelen hoe positiever het effect is op het algehele welzijn.

fitMotion: Innovatie bij decubituszorg

Fitform heeft een beweegsysteem ontwikkeld waarbij de fauteuil subtiel gaat schommelen: fitMotion. Deze instelbare en automatisch elektrische schommelfunctie stimuleert de doorbloeding van de huid en ondersteunt spieren en gewrichten.

De optie fitMotion kan geïntegreerd worden in zowel alle reguliere (zorg)fauteuils als in een speciale zorgfauteuil voor mensen die onrust ervaren als gevolg van neurologische aandoeningen (de ZEN Zorgstoel).

Naast de rustgevende schommelbeweging bieden Fitform-fauteuils nog meer functionaliteiten die helpen bij het verminderen van decubitus.

  • Ergonomische beensteun

De zithoogte van de fauteuil kan worden aangepast aan de lichaamsmaten van de gebruiker. Hierdoor kan de beensteun zo worden afgesteld dat de hielen vrij liggen, waardoor druk op deze kwetsbare plekken wordt voorkomen.

  • Antidecubituskussen

Op de meeste fauteuils kunnen verschillende soorten zitkussen, zo kan ook het antidecubitus zitkussens worden geplaatst. Afhankelijk van het gewicht en de specifieke behoeftes van de gebruiker kan worden bepaald welke zitting de beste ondersteuning biedt.

  • Uitwisselbaar zittingsysteem

Bij veel fauteuils is het niet mogelijk het bestaande kussen te vervangen voor een antidecubitus kussen. Het antidecubituskussen wordt bovenop de bestaande zitting geplaatst, waardoor de zithoogte niet meer goed aansluit. Bij een Fitform-fauteuil met een uitwisselbaar zittingsysteem kan het standaard schuimkussen makkelijk vervangen worden voor een ander kussen, zoals een antidecubituskussen.

FitMotion logo

Schommelen ter voorkomen en behandelen van decubitus

Decubitus is een ernstige aandoening die voorkomt bij mensen met beperkte mobiliteit. Het voorkomen en behandelen ervan vereist een combinatie van drukverlichting, beweging en de juiste ergonomische ondersteuning. Een elektrische schommelstoel kan hierbij een belangrijke rol spelen.

De schommelfunctie van het fitMotion beweegsysteem stimuleert de doorbloeding en verlicht de druk op kwetsbare plekken zonder dat de gebruiker actief hoeft te bewegen. Reguliere zorgstoelen en relaxfauteuils kunnen uitgerust worden met fitMotion. De ZEN Zorgstoel heeft standaard een fitMotion schommelfunctie. Daarnaast zijn al deze stoelen standaard uitgerust met een beensteun die de hielen vrijhoudt. Ook kunnen ze desgewenst uitgevoerd worden met een passend antidecubituskussen. Bij een aantal stoelmodellen is het bovendien mogelijk om een wegklapbaar zijpand te integreren, waardoor de stoel optimaal toegankelijk is voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Goed om te weten: de ZEN Zorgstoel biedt niet alleen een innovatieve en gebruiksvriendelijke oplossing ter preventie en behandeling van decubitus. Deze zorgstoel is primair ontwikkeld om onrust bij een neurologische aandoening (bv. dementie) te verminderen en te voorkomen. Mensen die gebruikmaken van de ZEN Zorgstoel profiteren dus op meerdere manieren van de schommelbeweging. Hierdoor gaat hun algemeen welzijn er substantieel op vooruit.

Meer weten over fitMotion of de ZEN Zorgstoel? Vraag onze brochure aan of plan een vrijblijvende proefplaatsing. Heeft u naar aanleiding van dit verhaal nog vragen, neem dan contact met ons op. Dennis van Dijk: 06 22207977 of Jan Wouter Tijsma: 06 10884620