![]() |
Wat is decubitus?Decubitus, ook wel doorligwonden genoemd, is een lokale beschadiging van de huid en het onderliggend weefsel. Deze beschadiging ontstaat door langdurige drukkracht, schuifkracht en/of wrijving. Vooral mensen die lange tijd zitten of liggen zonder beweging lopen risico op decubitus. Kwetsbare plekken zijn onder andere ellebogen, heupen, hielen en stuit. Bij decubitus worden bloedvaten afgekneld, waardoor de huid en het omliggende weefsel onvoldoende zuurstof en voeding krijgen. Tegelijkertijd worden afvalstoffen niet meer goed afgevoerd. Dit kan leiden tot weefselschade en in ernstige gevallen kunnen huidlagen zelfs afsterven. Decubitus ontstaat door de volgende krachten:
Hier gaat het om de kracht loodrecht op de huid en de onderliggende weefsels. De druk is het hoogste op de diepere weefsels en het laagste op de opperhuid. Hierdoor kunnen er inwendige dieperliggende weefsels beschadigingen, terwijl de huid aan de buitenkant nog intact lijkt.
Hier gaat het om een horizontale kracht die op de huid wordt uitgeoefend. Deze ontstaat bijvoorbeeld als iemand verplaatst wordt van bed naar brancard of als iemand onderuitzakt op een stoel. Wanneer de huid dan wordt meegetrokken terwijl de onderliggende lagen blijven zitten, schuurt de hoornlaag van de huid weg. Bloedvaten en weefsel beschadigen waardoor wonden en blaren kunnen ontstaan. Uiteindelijk kan hierdoor ook decubitus ontstaan. |
fitMotion: Innovatie bij decubituszorgFitform heeft een beweegsysteem ontwikkeld waarbij de fauteuil subtiel gaat schommelen: fitMotion. Deze instelbare en automatisch elektrische schommelfunctie stimuleert de doorbloeding van de huid en ondersteunt spieren en gewrichten. De optie fitMotion kan geïntegreerd worden in zowel alle reguliere (zorg)fauteuils als in een speciale zorgfauteuil voor mensen die onrust ervaren als gevolg van neurologische aandoeningen (de ZEN Zorgstoel). Naast de rustgevende schommelbeweging bieden Fitform-fauteuils nog meer functionaliteiten die helpen bij het verminderen van decubitus.
De zithoogte van de fauteuil kan worden aangepast aan de lichaamsmaten van de gebruiker. Hierdoor kan de beensteun zo worden afgesteld dat de hielen vrij liggen, waardoor druk op deze kwetsbare plekken wordt voorkomen.
Op de meeste fauteuils kunnen verschillende soorten zitkussen, zo kan ook het antidecubitus zitkussens worden geplaatst. Afhankelijk van het gewicht en de specifieke behoeftes van de gebruiker kan worden bepaald welke zitting de beste ondersteuning biedt.
Bij veel fauteuils is het niet mogelijk het bestaande kussen te vervangen voor een antidecubitus kussen. Het antidecubituskussen wordt bovenop de bestaande zitting geplaatst, waardoor de zithoogte niet meer goed aansluit. Bij een Fitform-fauteuil met een uitwisselbaar zittingsysteem kan het standaard schuimkussen makkelijk vervangen worden voor een ander kussen, zoals een antidecubituskussen. | ![]() |