Fitform-fauteuil geschonken aan hospice Geldrop

In hospice Het Baken in Geldrop worden mensen in de terminale fase van hun leven met veel aandacht verzorgd. Professionals en vrijwilligers doen er alles aan om het verblijf zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken. Met plezier hebben wij een Fitform-fauteuil geschonken aan dit mooie hospice.

Annie Timmers werkt met veel toewijding als palliatief verpleegkundige in Het Baken. Bij de overhandiging van de Fitform-fauteuil geeft ze een rondleiding en vertelt ze over het belang van een comfortabele fauteuil. “Op onze gastenkamers staan twee gewone zitstoelen. Wie een meer comfortabele stoel wil, moet die vanuit huis meenemen. Niet iedereen kan daarvoor zorgen. Omdat we mensen toch iets willen bieden, hebben we vanuit verschillende kanten enkele stoelen bij elkaar verzameld, maar het zijn er niet genoeg en ze voldoen niet optimaal.” 

Kleine dingen helpen

Wie in Het Baken als gast verblijft, heeft een levensverwachting van drie maanden of minder. “Ons motto is: het leven uit elke dag halen”, vertelt Annie. “Wat maakt van een dag een goede dag? Dat zijn vaak kleine dingen. Daarom proberen wij heel veel kleine dingen voor elkaar te krijgen.” 
Een voorbeeld hiervan is zo lang mogelijk uit bed kunnen en lekker zitten in een comfortabele ‘luie stoel’. “Mensen vinden dat heel fijn. De hospicekamer is een kleine wereld, dus elke verbreding van de leefruimte is prettig. Daarnaast zien sommige gasten het bed als de plek “waar je doodgaat”. In een stoel zitten, geeft een heel ander gevoel.” 

Veel beweegmogelijkheden

De Fitform-fauteuil krijgt een plek in een van de gastenkamers, maar wordt vooraf in de gezellige algemene huiskamer gedemonstreerd. Als Fitform-adviseur Dennis van Dijk de diverse beweegmogelijkheden (kantelen in relaxstand en ruststand) en de sta-op functie laat zien, reageren Annie Timmers en vrijwilligster Rita Taphoorn enthousiast: “Geweldig, wat is er veel mogelijk. Hier zijn we echt heel blij mee.” 

De fauteuil, in twee blauwtinten en met hout afgewerkte armleuningen, heeft ook een opblaasbare lendensteun. Die is bedoeld als extra steuntje in de rug. Daarnaast beschikt de Fitform-fauteuil over het zogenaamde RCPM-systeem voor bewegend zitten. De zitting van de stoel maakt hele kleine draaibewegingen. Wie in de stoel zit, merkt daar nauwelijks iets van, maar profiteert wel van de positieve effecten. RCPM vermindert namelijk rugklachten en gezwollen voeten en onderbenen. 

Mooi dakterras

Het Baken is gevestigd op het terrein van Woonzorgcentrum Berkenheuvel in Geldrop. De gedeelde huiskamer van het hospice bevindt zich op de benedenverdieping en grenst aan een parkachtige tuin. De zes gastenkamers, met eigen badkamer, liggen op de bovenverdieping. Trots laat Annie het sfeervolle dakterras zien met zitjes en fleurige bloembakken. Warmtelampen (“ook een schenking”) zorgen ervoor dat gasten het niet koud krijgen.

In het hospice zijn permanent verpleegkundigen aanwezig die geschoold zijn in palliatieve zorg. Dagelijks zijn er veel vrijwilligers actief. “Die zijn goud waard”, benadrukt Annie. Daarnaast is er op afroep ondersteuning door medewerkers van Berkenheuvel. “Ergotherapeuten, fysiotherapeuten, ze vliegen voor het hospice. Als bijvoorbeeld deze nieuwe fauteuil wat aangepast moet worden voor een gast, dan doet een ergotherapeut dat voor ons.” 

Dankbaar werk

De meeste gasten komen uit Geldrop, Nuenen, Mierlo, Asten en Someren. Maar iedereen is welkom, uit elke gemeente, geeft Annie aan. “We krijgen veel goede evaluaties, daar zijn we blij mee.” Ze laat het gastenboek zien waarin familieleden de medewerkers en vrijwilligers van Het Baken bedanken voor de goede zorg. Werken in het hospice is dankbaar werk, heeft Annie ervaren. “Als ze hier komen, voelen mensen direct rust en veiligheid. Ik heb op veel plekken in de zorg gewerkt. Hier kan ik echt zorg geven zoals zorg bedoeld is.

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie